Gårdhaven er en bonus

Foto: Boligsiden

Gårdhaven kan ikke helt matche altanen i ekstra værdi, når udbudsprisen på lejligheden skal fastsættes, men gårdhaven trækker alligevel prisen op på ejerlejlighederne. Det viser tal fra Boligsiden.dk.

For mange, der bor i lejlighed, er gårdhaven eneste mulighed for at sidde ude og få lidt sol på næsen. I Region Hovedstaden har kun ca. halvdelen af de lejligheder, der er til salg, en altan, men heldigvis er der gårdhaver, der fungerer som små oaser for beboerne.

Og gårdhaven er ikke bare en bonus for beboerne. Det er også en bonus for udbudsprisen, der på landsplan stiger med 750 kroner pr. kvadratmeter eller 60.000 kroner for en 80 kvadratmeter stor lejlighed, hvis der hører en gårdhave til etageejendommen. Det er ikke helt så meget som hvis lejligheden havde altan. Her stiger udbudsprisen nemlig knap 1.300 kroner pr. kvadratmeter eller hvad der svarer til godt 100.000 kroner ekstra for en lejlighed på 80 kvadratmeter.

”Gårdhaven bidrager jo både med en herlighedsværdi, da det ofte er grøn oase i storbyen, men derudover betaler man også for brugsretten af haven, hvor man fx kan grille eller hænge tøj til tørre. Der vil altid være nogle, der bruger gårdhaven mere end andre, og der vil altid være nogle, der slet ikke bruger den. Men alle har glæde af udsigten”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Gårdhaven går – måske – på pension

I hele landet hører der kun en gårdhave til 600 af de knap 7.500 ejerlejligheder, der er udbudt til salg netop nu. Det er i modsætning til 3.800 ejerlejligheder, der udbydes med altan. Andelen af ejerlejligheder med gårdhave udgør dermed kun 8 procent på landsplan, mens over 50 procent har altan.

Gårdhaven er ikke helt uddøende, men kan være på vej til at gå på pension. Kun få nybyggerier bygges med gårdhave, og det kan betyde gårdhavens endeligt på sigt.

”Mange vil nok hellere have egen altan end en gårdhave, og har man en altan, vil man nok også være mindre tilbøjelig til at benytte en gårdhave. Dermed kan det på sin vis være en fornuftig disposition, at man i nybyggerier prioriterer at bygge altaner og så i stedet spare på de dyre kvadratmeter, som gårdhaven optager i byen”, siger Birgit Daetz, og fortsætter:

”Men det er nu alligevel ærgerligt, hvis gårdhaverne ender med at forsvinde helt, for de giver jo også mulighed for, at dem, der bor i mindre lejligheder, kan holde sommerfester eller have flere gæster end ellers, udenfor. Har man børn, er en gårdhave også uvurderlig sammenlignet med altanen”, siger Birgit Daetz.

Find mere om