Friværdi: Ikke mange millionærer tilbage

Foto: Boligsiden

Boligformuerne er skrumpet så meget, at der nu kun er syv kommuner i landet, hvor den gennemsnitlige husejer er millionær målt på sin friværdi. For fem år siden var dette tilfældet i hver anden kommune. Det skriver Realkredit Danmark. Læs mere på www.boligsiden.dk.

Boligprisernes nedtur har gjort ondt på de danske boligformuer. Boligformuerne i parcelhuse, ejerlejligheder og fritidshuse er samlet set skrumpet med godt 600 mia. kroner siden toppen tilbage i sommeren 2007 til nu 2.675 mia. kroner, og friværdierne er skrumpet endnu mere som følge af, at låntagningen i samme periode har været i fremgang.

Læs også: Mest fart på hussalget i Storkøbenhavn

Halvdelen af friværdierne er væk

Helt præcist er friværdierne skrumpet med i omegnen af 910 mia. kroner, og friværdierne løber samlet set op i tæt ved 975 mia. kroner. Det er det laveste niveau registreret siden sommeren 2003. Det skriver Realkredit Danmark i en analyse.

Friværdien i det gennemsnitlige parcelhus i Danmark er i øjeblikket på godt 505.000 kroner. Det er et fald på næsten 645.000 kroner siden sommeren 2007, og man skal helt tilbage til 1998 for at finde et tilsvarende niveau for friværdien, jf. figur 1. Det er endda målt i nominelle termer, og korrigeret for inflation skal vi endnu længere tilbage i tid for at finde tilsvarende niveauer for friværdien. Realkredit Danmarks data går dog kun tilbage til 1998.

Påvirker forbruget negativt

Parcelhusejernes friværdi er dermed blevet reduceret med hele 56 % siden toppen, og den dynamik afspejler sig også direkte i udviklingen i dansk økonomi, hvor forbruget gennem de seneste år er gået helt i stå, blandt andet som følge af de store formuetab hos boligejerne.

Læs også: Hver anden solgte ejerlejlighed i København får ny ejer på to måneder

Find mere om