Fra andelshaver til parcelhusejer

Foto: Boligsiden

Mange andelshavere går med en ejerdrøm i maven. Når den skal udleves, er det en god idé at starte med en samtale med din bankrådgiver.

Når du skifter andelsbeviset ud med et skøde, er der god grund til at tage en snak med din bankrådgiver. Processen er nemlig mere kompleks, end mange kommende købere tror, siger Brian Herrup Friis Rasmussen, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

”Mange købere overvejer ikke, at det er en god idé at have penge til uforudsete udgifter. De er ikke vant til, at det er dem – og kun dem – der skal betale, når vinduerne skal skiftes og kloakken renses. ” Han påpeger, at skiftet fra andelshaver til parcelhusejer er at sidestille med et førstegangskøb.

”Du bevæger dig ud på et helt nyt marked, hvor lån bliver optaget på andre præmisser, og du skal fx forholde dig til, om du er til fast rente eller flexlån”, siger Brian Rasmussen.

Derfor opfordrer han kommende købere til at snakke med deres bankrådgiver og få sat tal på drømmene, før de starter deres boligsøgning. På den måde får man afklaret det økonomiske råderum og bliver klædt på til at tackle mange af de spørgsmål, der dukker op undervejs. Det gør også købssituationen mere konkret.

Førstegangskøb

En af de større overvejelser er, hvilken type lån du ønsker. Det afhænger både af budgettet, men også om, hvem du er – og hvad der føles rigtigt for dig:

”Kan du godt lide sikkerheden i, at dine boligudgifter er faste og stort set ikke vil ændre sig i 30 år, skal du vælge lån med fast rente. Har du is i maven, og er der luft nok i økonomien til, at renten kan stige, så kan det være en idé at vælge lån med variabel rente, hvor du – potentielt – kan spare mange penge, så længe renten er lav”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Jyske Bank har lavet en række korte film, der hjælper førstegangskøbere ind på boligmarkedet. I denne film forklarer en rådgiver om de forskellige typer af lån. Se med og bliv klogere på dit fremtidige boliglån

Gode råd når du skifter andelen ud med en ejerbolig

Inden du går i gang med boligkøbet, bør du ifølge Arbejdernes Landsbank tage stilling til:

  1. Hvilket lån du er til. Er det fast rente eller variabel rente? Du kan optage lån til 80 % af købsprisen, så overvej, hvilket lån, du har det bedst med
  2. Hav plads i budgettet til vedligeholdelse og uforudsete udgifter. Afsæt både et månedligt beløb til vedligehold (typisk mellem 500 – 2.000 kr. om måneden), men sørg også for at have en buffer til større poster som fx nyt fyr, vaskemaskine eller nyt tag
  3. Forhold dig kritisk til drømmehusets tilstandsrapport. Få fat i en byggesagkyndig, der kan hjælpe dig med at gennemgå huset
  4. Banken eller realkreditinstituttet besigtiger de huse, der skal belånes. De kigger også på tilstandsrapporten for at vurdere, hvordan huset kan belånes.
  5. Det er en dyr affære at købe ejerbolig. Omkostningerne kan hurtigt løbe op i mellem 50 – 100.000 kr. i gebyrer til bank/realkreditinstitut, tinglysning og advokatsalær. Tænk derfor langsigtet og overvej, om dette også er et sted, du kan bo om 10 år

Har du brug for at vide mere, før du går i gang med købsprocessen? Se Boligsiden.dks guide til boligkøbere.

Find mere om