Forskningen viser: Disse syv ting får os til at føle os hjemme

Forskningen viser, at der er syv specifikke ting, som er med til at skabe følelsen af at føle sig hjemme i sin bolig. Foto: Boligsiden

Der er syv specifikke ting, som er med til at skabe følelsen af at føle sig hjemme i sin bolig, viser et forskningsprojekt fra Roskilde Universitet.

Er det duften af hjemmebag eller det helt særlige møbel, som har fulgt os igennem hele livet, som får os til at føle os hjemme? Eller hvordan skabes den følelse egentlig?

Det har forsker, Carsten Schjøtt Philipsen, fra Roskilde Universitet set nærmere på i en ph.d.-afhandling tilbage fra 2013. Og konklusionen går på, at der er særligt syv ting, som er med til at skabe den særlige hjemfølelse.

Ifølge forskeren føler vi os hjemme, når følgende ting gør sig gældende:

  • Fravær af stress
  • Reduceret opmærksomhed
  • Kontrol over nære omgivelser
  • Frihed fra andres regler
  • Anerkendelse af ens tilstedeværelse
  • Mulighed for tilbagetrækning
  • Brug af personlige ting

Mindre stress, mindre opmærksomhed og mere historie

Da Carsten Schjøtt Philipsen i sin tid blev færdig med sit forskningsprojekt, uddybede han sine pointer i et interview med Kristeligt Dagblad. Heri fortæller han blandt andet, at det overordnet gælder, at når man føler sig hjemme, er kroppen rolig og afslappet. Man oplever derfor et fald i ens stressniveau, og det spiller en stor rolle for hjemfølelsen.

Samtidig bliver man afslappet, når man føler sig hjemme. Man kender for eksempel de forskellige lyde i ens bolig, og dermed bruger man ikke energi på hele tiden at være opmærksom på de ting, der sker omkring en. Sagt med andre ord: Man vil have reduceret opmærksomhed.

Hvis man omvendt mister kontrollen over de nære omgivelser, kan det mindske følelsen af at føle sig hjemme. Hvis man for eksempel oplever øget støj uden for sin dør, eller ens hus bliver oversvømmet, bidrager det ikke positivt til vores følelse af hjem.

På samme måde påvirker det vores hjemfølelse negativt, hvis man ikke er fri fra andres regler. Hvis man for eksempel gerne vil have husdyr, men reglerne i ens boligforening foreskriver, at man ikke må det, gavner det ikke hjemfølelsen.

Velkommen hjem

Ikke mindst betyder det meget for hjemfølelsen, at man rent faktisk føler sig velkommen, der hvor man befinder sig. Det kan både gælde hos ens kæreste, eller når man er på besøg hos ens forældre eller den lokale café. Hvis man skal føle sig hjemme, skal man føle sig ønsket og velkommen.

Omvendt har det betydning for ens eget lille hjem, at man her har muligheden for at trække sig tilbage fra det ofte travle liv uden for boligen.

Ikke mindst hjælper de personlige ting som fotoalbum og arvestykker til at skabe en fortælling om, hvem vi er. Og netop vores historie påvirker følelsen af at være hjemme.

Forskningsprojektet er skabt på baggrund af interviews med en lang række personer, der forud for deltagelsen netop var flyttet, ligesom også interview med hjemløse indgår.

Find mere om