Vi vil ikke betale for meget for varmen, men der er på den anden side ikke mange energirigtige huse til salg. Løsningen kan være et hus med energimærke G eller F og en ordentlig omgang energirenovering.
Hvis du ikke vil betale for meget for varmen, skal du være opmærksom på husets energirapport. Det er rigtig mange også. En undersøgelse fra august 2013 blandt Boligsiden.dks brugere viser, at 64 procent går efter en bolig med lavt energiforbrug. Kun 18 procent siger, at energiforbruget er uden betydning.
Desværre er der ikke mange huse at vælge imellem for den økonomisk og miljøbevidste forbruger. Knap 2 procent af de villaer og rækkehuse der er til salg netop nu, har energimærke A og kun 5 procent har energimærke B.
”I øjeblikket ser vi et mismatch mellem købernes ønsker om energivenlige boliger og antallet af energirigtige boliger, der er til salg. Den gode nyhed er, at man selv kan energirenovere og bringe sit nye hus op i en helt anden energiliga. Samtidig er der en klokkeklar sammenhæng mellem husets energimærke og salgsprisen pr. kvadratmeter, hvor husene med de gode energimærker har markant højere salgspriser end dem med dårlige energimærkning. Så ud fra en statistisk betragtning kan jeg kun sige, at en energirenovering, der får huset op i en anden energiklasse, kan betale sig, da det øger værdien af boligen”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk
Brug energirapporten
Har du netop købt hus, har du formodentlig også fået en energirapport med. Her kan du ikke bare se husets energimærke, men også en liste over mulige energiforbedringer, et overslag over, hvad de vil koste at implementere og ikke mindst, hvad du kan forvente at spare ved de forskellige tiltag. Rapporten er et godt værktøj for dig, der overvejer at energirenovere og vil regne på, hvad du får ud af det.
Ofte kan du se rapporten, allerede når du klikker ind på salgsopstillingen hos ejendomsmægleren, eller du kan med få klik bede om at få den tilsendt på e-mail. Så kan du vurdere husets muligheder – især hvis det er et hus i den tunge ende af energi-skalaen. Det koster ikke altid meget at energirenovere, og gevinsten kan være stor.
Kan efterisolering betale sig?
Ifølge Boligejernes Videncenter, Bolius, afhænger meget af hvor og hvornår du efterisolere. Besparelsen ved at isolere skal gerne være større end udgifterne til isoleringen – hvis du altså ikke regner med at sælge huset igen inden for kort tid og kalkulerer med gevinsten ved et bedre energimærke.
Størst er besparelsen, hvis du har et el-opvarmet hus, der slet ikke er isoleret. Her vil det gøre en stor forskel at få isoleret ydermurene. Er der allerede isoleret, og overvejer du et ekstra lag isolering, er der ikke nær så meget at spare.
Læs mere i Bolius’ artikelsamling Alt om isolering, hvor du kan blive klogere på, hvordan du tjekker, om huset trænger til efterisolering, hvordan du bedst isolerer, og hvordan mindre energiforbedringer kan spare dig for 5-10.000 kroner om året.