Et stykke med kælder, tak

Foto: Boligsiden

Går du efter et hus med kælder, så du er sikker på at have godt med opbevaringsplads, eller går du langt udenom af skræk for oversvømmelse og fugt? Frygt ikke de underjordiske kvadratmeter.

Vi har hørt alle historierne. Så var der kælderen, der blev oversvømmet af kloakvand, og som kostede en formue at få udbedret, og så var der kælderen, der altid var fuld af fugt og aldrig rigtig kunne bruges. Men der er også den om kælderen, der redede familien fra et liv i rod, kælderen der var et kærkomment hobbyværksted og kælderen, der gav mulighed for et ekstra bad og nogle stressfri morgener for den store familie. En brugbar kælder kan være en fantastisk mulighed for billige, ekstra kvadratmetre.

Prøv Boligsidens oversvømmelseskort her

Der er både for og imod huse med kælder, men man bør ikke pr. automatik afvise et godt hus på grund af kælderen. Der findes både tørre kældre, og der findes fugtige kældre, der kan tørres og ende som gode, anvendelige rum.

”Hvis du køber et hus med kælder, skal du gøre dig klart, hvad du vil bruge kælderen til. Skal det være ekstra soveværelser, er det vigtigt, at kælderen er godkendt til beboelse. Skal du bruge kælderen til opbevaring, stiller det ikke de samme krav, men det er i din egen interesse, at kælderen er rimelig tør for at forhindre fugtskader”, anbefaler Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Fra fugtig grotte til tørre rum

Har dit drømmehus en fugtig kælder, behøver du ikke at lade dig nøje. Du kan gå i krig og bekæmpe kælderen, indtil den arter sig, som du vil have det. Men det kræver en indsats og en pose penge.

Hvis fugtproblemet stammer fra vand, der kommer ind udefra, skal du overveje at få etableret omfangsdræn. Det er et dræningssystem omkring huset, der leder vandet væk. Det kan være afgørende og nødvendigt for, at din kælder bliver tør.

Hvis fugten stammer fra vand, der kommer op gennem afløbet, kan du overveje helt at lukke afløbet eller få et såkaldt højvandslukke, der sikrer, at kloakvandet ikke løber op og ud i din kælder. Du kan også få en pumpebrønd, der pumper vandet væk fra dit hus og ud i hovedkloakken.

Dernæst skal kælderen have en kærlig hånd, og du kan blandt andet vælge at male ydervæggene med en særlig maling, som fugten ikke kan trænge igennem – spørg din lokale malermester eller farvehandler.

Udluftning hjælper. Installer evt. ventilationer som dem, du ofte ser i badeværelser. De hjælper med at holde luften tør og lugtfri. Overvej også at gemme kedelige rør væk, så kælderrummene mere får karakter af rigtig værelser end af skumle kældergange.

Læs flere gode råd om kælderproblemer og kælderanvendelse på https://www.bolius.dk/kaelder/

Sådan finder du huset med kælder

Vil du have det perfekte hus med kælder eller en kælder i en bestemt størrelse, kan du søge den frem via Boligsiden.dk’s avanceret søg. Her kan du definere den kælderstørrelse, du ønsker.

Find mere om