Er din kommune god nok til at forebygge indbrud?

Undgå indbrud i Julen

Foto: Boligsiden

Over de seneste 10 år er antallet af indbrud faldet på landsplan. Men der er stor forskel på, hvordan det er gået i de enkelte kommuner. Se her, om du har grund til at skrue bissen på over for dine lokalpolitikere.

Indbrud berører os alle. Det er ikke sjovt at få sit hjem gennemrodet, og det er ofte en samlet indsats fra politiet og borgerne selv, der kan resulterer i, at antallet af indbrud falder. Men det kræver, at indbrud i private hjem bliver prioriteret som indsatsområde lokalt.

Antallet af indbrud er på landsplan faldet med 15 procent i perioden fra 2002 til 2012, og mange kommuner har oplevet et fald i antallet af indbrud, der er langt større end de 15 procent.

Bor du i en af de kommuner, hvor antallet af indbrud er faldet langt mindre end 15 procent, eller hvor der ligefrem er kommet flere indbrud over de seneste 10 år, kan du med rette spørge dine lokalpolitikere, hvad de har tænkt sig at gøre ved det.

”Vores bolig er vores hjem, og når man har haft indbrud, er man ofte mere berørt af, at der har været fremmede i ens hjem, end at man har mistet nogle ting. Der findes mange rigtig gode tiltag som fx Nabohjælp-kampagnen, hvor man som boligejere selv kan gøre en masse for at forhindre indbrud. Men hvis indbrud ikke bliver prioriteret i kommunen og af nærpolitiet, så kan det være svært at holde tyvene ude, og så mener jeg, man er i sin gode ret til spørge sine lokalpolitikere om, hvordan man fremover vil prioritere forebyggelsen af indbrud i private hjem”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Effektiv politiindsats på Bornholm

Bornholms Kommune ligger ikke bare i top 5 over kommuner med færrest antal indbrud pr. 1.000 indbyggere. Det er også den kommune, der står for det største fald i antallet af indbrud over de sidste 10 år.

Hos Bornholms Politi forklarer man, at man arbejdet meget målrettet for at forhindre indbrud i private hjem, og man prioriterer at køre ud til alle indbrud; ikke blot for at registrere og skrive rapport, men også for at vejlede boligejeren om, hvordan han eller hun bedst muligt sikrer sig mod indbrud i fremtiden.

Den effektive indsats har resulteret i et fald i antallet af indbrud på 48 procent på Bornholm fra 2002 til 2012.

Hjørring, Esbjerg Kommune og Høje-Taastrup kommuner har alle reduceret indbrud med mere end 41 procent.

Her er der kommet flere indbrud

Langeland topper listen over kommuner, der har fået flere indbrud over de seneste 10 år. Antallet er steget med ikke mindre end 31 procent, hvilket betyder, at der i 2012 var 42 indbrud pr. 1.000 indbyggere.

Læsø har haft en stigning på 20 procent, men stigningen skal ses i lyset af, at Læsø stadig nr. 1 over kommuner med færrest indbrud med kun 12 indbrud pr. 1.000 indbyggere.

Derudover er det gået nedad bakke for flere af de nordsjællandske kommuner og København.

Kommuner med størst fald i antallet af indbrud:

  1. Bornholm (-48 %)
  2. Hjørring (-43 %)
  3. Esbjerg (-42 %)
  4. Høje-Taastrup (-41 %)
  5. Struer Kommune (-40 %)

Kommuner med størst stigning i antallet af indbrud:

  1. Langeland (+31 %)
  2. Læsø (+20 %)
  3. Allerød (+17 %)
  4. København (+15 %)
  5. Lyngby-Taarbæk (+14 %)
Find mere om