
Knap hver fjerde dansker har planlagt en energirenovering i 2014, viser en undersøgelse fra Boligsiden.dk. Det er der god fornuft i, for energirenovering betaler sig.
Udgiften til at varme boligen op er blevet et varmt emne i vores boligsøgning. Når vi leder efter ny bolig holder mange nemlig øje med de små farvede energimærker, der indikerer, hvor godt huset er til både at anvende billig varme og holde på den varme, der er. To ud af tre boligsøgende går efter et hus med lavt energiforbrug.
”I takt med at energi bliver dyrere og dyrere, bliver vi mere og mere opmærksomme på, hvor godt boligen er isoleret, og om der er et gammeldags oliefyr, fjernvarme eller solceller på taget. Men der er også en økonomisk afvejning, for boligerne med de gode energimærker er dyrere end dem uden”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.
Dyre lavenergihuse
En villa eller et rækkehuse med energimærke A blive gennemsnitligt solgt for 3.000 kroner mere pr. kvadratmeter end et hus med energimærke B og hele 5.000 kroner mere pr. kvadratmeter end et hus med energimærke C. Det er en så betragtelig ekstraudgift, at man kan overveje, om man som husejer i stedet vil købe et mindre energioptimeret hus og så selv sætte en pose penge af til at energioptimere.
Ifølge Energistyrelsens beregninger vokser træerne dog ikke ind i himlen, og har du et hus med energimærke D, E, F, G eller H, skal du ikke regne med at kunne rykke energimærket op til mere end C, når du begynder din energirenovering. Ønsker du et hus med A eller B-mærke kræver det altså, at lavenergiløsningen er tænkt ind i huset, da det blev bygget.
Mest energi for pengene
Det vil altid kræve en konkret vurdering af dit hus for at se, hvad der bedst kan betale sig for netop dig. Men der er nogle tommelfingerregler at gå efter.
Hos Dansk Bygge & Energirådgivning anbefaler energikonsulent Maria Sofie Rasmussen at gå efter de nemme løsninger først:
“Hvis man som boligejer går med tanker om at energirenovere, er en god tommelfingerregel, at de “nemme” løsninger ofte kan betale sig, og at du ved disse løsninger hurtigt kan opnå en besparelse på energiregningen. ”Nemme” løsninger er de tiltag, som er nemme at optimere, installere eller udskifte. Nogle gode og nemme tiltag kan fx være at få udskiftet et gammelt oliefyr, udskiftning af ældre pumper (vand og varme), indblæsning af granulat i hule ydervægge eller få lagt solceller på taget. Desuden er efterisolering af loft mod uopvarmet tagrum også en god idé, hvis der er isoleret med under 200 mm isolering”, siger Maria Sofie Rasmussen.
Kan du få huset op i en ny energimærkeklasse, kan der være en gevinst ved et senere salg. Men solceller i sig selv kan øge udbudsprisen. Boliger med solceller udbydes nemlig til 3.000 kroner mere pr. kvadratmeter end boliger uden. I Region Sjælland øges prisen med 4.000 kroner pr. kvadratmeter, hvis solcellerne har fundet vej til taget.
Sidst men ikke mindst gavner energirenoveringen ikke bare din varmeregning og din gevinst ved et boligsalg. Energirenovering er også en måde at spare på klodens knappe ressourcer og tage ansvar for miljøet. Uden den helt store indsats kan du altså både være en prisbevidst boligejer og en ansvarlig verdensborger. Det er da værd at tage med.