Står solceller, nye vinduer eller isolering på ønskelisten til din bolig? Så skal der penge på bordet, og et energilån kan være måden at finansiere investeringen på, erfarer Boligsiden.dk.
Er du træt af at småfryse i dit eget hjem, og har du besluttet, at nu skal den have hele armen med hulmursisolering, lavenergiruder og solceller, så har tanken om finansiering nok også ramt dig. Med mindre du har en solid opsparing stående, som bare tigger om at blive langet ud til bygge- eller vinduesfirmaer, så må du overveje at snakke med banken om dine muligheder.
Hører du til de heldige, der har friværdi i boligen, har du mulighed for at bruge den til finansieringen, men ikke alle er så heldige. Men du behøver ikke at optage et dyrt forbrugslån for at få solceller på dit hus. Du kan i stedet optage et særligt energilån.
Øremærkede lån til energiforbedringer
Energilånene er lån til en favorabel rente, hvor pengene er øremærkede til energiforbedringer på din bolig. Det kan fx være at udskifte det gamle oliefyr med naturgas, fjern- eller jordvarme, eller det kan være at få opsat solceller, få udskiftet vinduerne med lavenergiruder eller få hulmursisoleret.
Arbejdernes Landsbank har deres eget AL-Energilån, som kan optages af dig, der har fast ejendom, dvs. hus, ejerlejlighed eller sommerhus. Løbetiden er maksimalt 10 år, og renten afhænger af, hvilken sikkerhed der stilles for lånet, men den pålydende rente ligger typisk på mellem 5,5 og 6,5 procent. Du skal kunne dokumentere, at pengene bruges til energiforbedringer.
”Vi oplever stor interesse for energiforbedringer blandt vores kunder. Mange er tiltrukket af, at man både sparer penge på varmeregningen og får bedre komfort i boligen – for træk og kulde synes de færreste jo om. Med energilånet mener vi, at vi kan tilbyde en nem og smidig måde at få forbedringerne finansieret på”, siger Lone Kjærgaard, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.
Renten på energilånet er højere, end hvis du fx optager et tillægslån via realkreditten.
”Til gengæld er energilånet billigere og meget enkelt at stifte. Man skal huske på, at selv et lille tillægslån hurtigt løber op over 10.000 kr. i etableringsomkostninger”, siger Lone Kjærgaard.
Energioptimering tjener sig hjem
Selvom du skal optage lån for at lave energiforbedringer på boligen, får du nogle af pengene igen både i form af besparelser på energiforbruget men også, hvis du senere skal sælge huset. Salgspriserne på villaer er tæt forbundet med villaens energimærke, og jo bedre energimærket er, desto mere kan du få for huset.
”Kan du få rykket energimærket fra eksempelsvis G til C, som du typisk kan gøre med en gammel muremestervilla, vil salgsprisen på en 140 kvadratmeter stor villa i gennemsnit stige fra 1,1 millioner kroner til 2 millioner kroner; altså en værdiforøgelse på 900.000 kroner”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.
Men også klassiske typehuse fra 1960’erne og 70’erne kan få glæde af en omgang energirenovering.
”Typehusene har ofte kun 100 mm isolering i vægge og på loftet, og måske har de gulvvarme i kobberrør, der 30 år efter opførelsen kan være ved at være udtjent. Man har derfor muligheden for at komme langt med energirenovering”, siger arkitekt Asger Poulsen, der har stået for ombygning og energirenovering af adskillige typehuse.
Typehuset fra 70’erne kan typisk rykkes fra energimærke E eller F op til C. Kan man få ændret et energimærke fra F til C gennem en energirenovering, vil salgsprisen flytte sig fra 1,4 millioner til 2 millioner for en villa på 140 kvadratmeter. Altså en værdiforøgelse på 600.000 kroner.