Lopper fra hunde og katte kan ligge i ’dvale’ og er parat til at sætte angrebet ind, når en ny familie flytter ind i et hjem, hvor der før har boet kæledyr med lopper. Fugle og pindsvin bærer også lopper, som kan overvintre i et koldt sommerhus. Blodsugerne vågner af dvalen, når de mærker vores aktivitet i sommerhuset om foråret.
De fleste forbinder lopper med katte og hunde, hvor de suger kæledyrets blod for at leve og formere sig. Men lopper kan rent faktisk godt overleve i temmelig lang tid udelukkende af menneskeblod. Når de små, 2-3 millimeter lange insekter stikker, er det ofte forbundet med stor irritation og kløe.
Nogle reagerer endog meget voldsomt på loppestik og slår ud med hårde, røde byldelignende buler i huden. Og der kan gå flere uger med voldsom kløe, før den allergiske reaktion fortager sig.
”Såvel katte- som hundelopper kan fint overleve på menneskeblod i nogle uger, men de kan ikke formere sig. Så de stikker og suger blod, indtil der kommer en hund eller kat forbi, som de kan springe over på og formere sig. Når det sker, så lægger de små, kuglerunde æg i dyrets pels, som triller af og ruller ned i sprækker i gulvet, i tæpperne og lignende”, forklarer Claus Schultz, teknisk chef hos Rentokil.
Ligger i dvale i et år
Æggene klækkes og ud kommer en larve, der lever af organisk materiale i sengetøj og tæpper, så derfor kan man tackle problemet ved at støvsuge hyppigt og vaske sengetøj og lignende ofte. Får man ikke bugt med loppelarverne, forpupper de sig og bliver til kokoner, der kan lige i dvale i mere end et år, hvor de ikke har behov for blod. Det være sig i sommerhuset, der står tomt vinteren over eller i en bolig, der har stået ubeboet og venter på en ny ejer.
”Kokonerne reagerer på varme og vibrationer. De kan altså mærke, når der kommer mennesker og dyr ind i huset og sætter så deres angreb ind”, siger Claus Schultz.
Lopper findes imidlertid ikke kun hos kæledyrene, og man kan få dem med hjem mange steder fra. Et eksempel er landets mange campingpladser med små hytter med senge og madrasser, der ligger i direkte kontakt med naturen.
Lopper på campingpladsen
”Såvel pindsvin som fugle og vildkatte er bærere af lopper, og under campingpladsens hytte er der lunt og trygt for mange dyr. Er der for eksempel pindsvin med lopper, så er det udelukkende et spørgsmål om tid, før lopperne kommer op i hytten, og så snupper gæsterne altså lopper med sig hjem i bagagen – og bliver i øvrigt også stukket, mens de sover i hytten”, fastslår Claus Schultz.
I de tilfælde gælder i øvrigt de samme forholdsregler som ved angreb fra væggelus: Man skal tjekke bagagen grundigt igennem for insekter, inden man rejser.
”Får man alligevel lopper og væggelus med hjem, så sæt tasken uden for hoveddøren, og så skal hele skidtet altså enten en tur gennem fryseren i et døgns tid eller to, eller alt tøj skal i vaskemaskinen og vaskes med det samme. Og så skal man altid støvsuge tasker og den slags rigtig grundigt”, slutter Claus Schultz.