Dilemma: Skal du bygge om eller bygge nyt?

Håndværkertilbud

Foto: Boligsiden.

Der kan være penge at spare på at rive ned og bygge nyt. Men charmerende detaljer får du aldrig igen, siger fagmand.

Hvis det virker uoverskueligt at skulle sætte et gammelt hus i stand, kan det være en god løsning at rive det ned og bygge nyt. Men hvornår er standen så dårlig, at nedrivning er den bedste udvej?

Et hus skal være decideret faldefærdigt, før man med sikkerhed kan sige, at det bør rives ned, siger bygningskonstruktør Laust Harboe fra N+P Arkitekterne i Aalborg. Generelt bør man altid tage en fagmand med på råd. For nedrivning er definitiv, og boligens charme og detaljer får du aldrig tilbage.

”Der er ikke noget endegyldigt svar, når det kommer til at renovere boliger. Huse kan forvandles til hvad som helst, hvis du bare har pengene til det. Smag og behag er uendelig subjektivt, og hvor et 1970’er hus er det største ønske for nogle, drømmer andre om et nybygget passivhus”, siger Laust Harboe.

Fra håndværkertilbud til nybyggeri

Hvis du drømmer om at gennemrenovere eller måske bygge nyt, er et håndværkertilbud et godt sted at starte boligsøgningen. Der er i gennemsnit 130-150 håndværkertilbud at vælge mellem, og de udbydes mellem 3.000-9.000 kr. lavere pr. kvadratmeter end øvrige boliger, hvor prisen generelt ligger på 13.000 kr. pr. kvadratmeter. Besparelsen viser sig også andre steder end udbudsprisen.

”Du kan få en byggemoden grund til en ganske fornuftig pris. Samtidig vil et nybyggeri typisk ende med en fornuftig energiklasse, og på den måde spares der løbende penge på en lav energiregning, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk, og fortsætter:

”inden man går i gang med at rive ned og bygge nyt, skal man dog huske at undersøge, om der er restriktioner i f.eks. lokalplaner eller servitutter, der kan have indflydelse på nybyggeriet. ”

Byg om med omtanke

Der åbner sig mange muligheder med en ombygning, der kan være alt fra en renovering af køkken til en decideret tilbygning eller energiforbedring af hele huset. Uanset hvilken løsning, man vælger, kræver det faglig viden at vurdere, hvad der kan lade sig gøre. Både for at holde husets stil, men også med henblik på at sikre huset mod faldgruber som f.eks. fugtskader.

”Efterisolering er et godt eksempel. I tilfælde af en fugtig ydervægskonstruktion, vil indvendig isolering af væggene nødvendigvis ikke afhjælpe problemet – Tværtimod. Derfor er det vigtigt, at man inddrager fagkyndige til rådgivning”, siger Laust Harboe.

Find mere om