Du kigger væk et øjeblik, og pludselig står juletræet i flammer. Boligsiden.dk og Bolius giver gode råd til en sikker og brandfri jul.
Julen er hjerternes fest, men det er ikke altid kun hjerterne, der står i brand. Julen er højsæson for brandfarlige cocktails af levende lys, gran og ubevogtede hundehaler, og mens du koncentrerer dig om sovsen, er der pludselig flammer i juledekorationen.
Med ønsket om at alle får en fredelig og ikke mindst brandfri jul, viderebringer vi her 10 gode råd til at undgå brand i hjemmet i juledagene.
1. Gå ikke fra et rum med levende lys
Det siger sig selv: Hold øje med lysene, når de er tændt.
2. Design din juledekoration korrekt
Er du ved at bygge en kunstfærdig juledekoration, hvor gran og kogler slynger sig op omkring lyset, så stop dig selv. Design din juledekoration på en sådan måde, at lyset kan brænde ned uden at antænde gran eller pynt.
3. Klæd lysene på med manchetter
Brug selvslukkende lys på juletræet og evt. i dekorationer. Her kan du også give dine lys staniolmanchetter på, der forhindrer lyset i at brander ned i gran eller mos.
4. Overvej brandhæmmende middel
Vil du gøre din juledekoration ekstra sikker, så giv den en gang brandhæmmende middel, som du fx kan få i byggemarkeder. Det betyder dog ikke, at du så kan efterlade den tændt, mens du tager på arbejde. Så husk stadig at slukke den, når du går.
5. Undgå dyr og gardiner i flammer
Stil ikke juledekoration i vinduet, hvor gardinet ved en lille trækvind kan blæse ind og antænde sig selv. Hold også dekorationerne med levende lys langt væk fra firbenede familiedyr, der er fulde af pels. Et enkelt vift kan sætte en hundehale i brand, og det vil med garanti ødelægge den gode julestemning.
6. Luk lågen til brandeovnen
Det kan godt være, at et brændeovn er designet til ild, men glem nu ikke at lukke lågen, mens du lige ser til småkagerne i ovnen. Der springer nemt gløder ud, der kan antænde tæpper, aviser eller en slumrende kat, der kan være i nærheden.
7. Sluk komfuret, når sovsen er klar
Hvad enten du skal ondulere hele julemiddagen eller en julefrokost, er der gang i ovn, komfur og mange kogeplader på samme tid. Efter du har holdt tungen lige i munden for at undgå at de brune kartofler bliver forstenede og sovsen klumper, sætter du dig veltilfreds ved spisebordet for at nyde den perfekte julemiddag. Men fik du slukket kogepladerne? Før du ved af det, har den brandvarme plade snuppet en flig af et viskestykke, der bryder ud i lys luge, og så har vi balladen. Så husk at slukke kogepladerne, når du har klaret mesterstykket juleaften.
8. Klar, parat, brandsluk
Lad vandkanden stå fremme – den er god til en lynhurtig brandslukning af en juledekoration, der er kommet galt af sted. Når du tænder juletræet – selv med de selvslukkende lys – så have en stor spand vand og en gulvklud eller en pulverslukker stående. Julelysene sidder ikke altid lige godt fast på grenene og kan tippe ned og antænde træet på ingen tid. Hellere være forberedt end at stå og se hjælpeløst til, mens julen går op i røg.
9. Lad juletræet bo udenfor så længe som muligt
Hører du til dem, der køber et juletræ allerede i starten af december og stiller det ind i stuen, har du øget risiko for brandfare. Friske juletræer er mindst brandfarlige og ser desuden også bedre ud. Lad juletræet stå udenfor, indtil du ikke kan dy dig mere. Når du tager det ind, så sæt det ordentligt fast i en juletræsfod, som du evt. kan fylde med vand. Tjek vandstanden dagligt og fyld efter. Når du pynter træet, så sørg for, at levende lys og den fine papirpynt ikke hænger for tæt på hinanden.
10. Røgalarmer redder liv
Ja, du ved det godt. Men du har ikke liget fået det gjort. Købt og installeret en røgalarm. Gør det nu! De koster nærmest ingenting, og det er en af de bedste investeringer, du kan gøre. Sørg for, at alarmerne er monteret korrekt og test, at de virker. Kom så af sted!
Boligsiden.dk ønsker alle en rigtig god og brandfri jul.
Læs mere på Bolius 10 gode råd til at undgå brand i julen