Mens du er på arbejde, sover eller går i haven, kan en ægte hussvamp æde sig gennem dit hus og vokse op til en halv centimeter om dagen, erfarer Boligsiden.dk. Læs hvordan du opdager og undgår den frygtede svamp.
Hvis der er noget, man ikke skal spøge med, så er det ægte hussvamp. Helt ubemærket kan den uønskede vækst gnaske sig gennem ellers noble bygningsværker og forvandle ikke bare træ men også mursten til støv.
Mange husejere har aldrig hørt om ægte hussvamp. Skimmelsvamp, jo. Hussvamp, nej. Det var derfor heller ikke det første, der faldt familien Jensen ind, da en mystisk plet kom til syne over panelet i et værelse.
Lignede isolering
”Et år efter vi havde købt vores hus, dukkede der noget op i et hjørne af et værelse. Noget, der lignede isolering, var boblet op under panelet. Vi fjernede det og vaskede ned og tænkte ikke meget mere over det – indtil det dukkede op igen, nu fulgt af nogle sorte rander ved panelet, der begyndte at mistænkeligt ud”, fortæller Jesper David Jensen, ejer at huset med skaden, der viste sig at være en ægte hussvamp.
Neden under værelset ligger krybekælderen, og ved at lyse ind med en skarp lygte kunne man se en mærkelig gevækst længst inde i den smalle skakt.
Fat i forsikringen
Husforsikringen blev straks kontaktet, og Allan Gjerløv Jensen, bygningskonstruktør hos Dansk Bygningsanalyse AS og ekspert i svampeskader på boliger, tog ud for at tage prøver af svampen.
”Ægte hussvamp er den mest frygtede tømmersvamp, der kan optræde i bygninger, på grund af de ofte omfattende ødelæggelser, den kan forårsage på både træ- og murværk”, siger Allan Gjerløv Jensen.
En ægte hussvamp kan under gunstige forhold vokse en halv centimeter om dagen, så det gælder om at få sat en stopper for den hurtigst muligt.
Håndværkere brækkede gulvet op, fjernede svampen, jord og materialer i en meters sikkerhedsafstand, der blev smurt med svampedræber og brændt. Der blev lavet ekstra ventilationshuller til krybekælderen, og rørene under gulvet blev lagt om og isoleret, og familien Jensen tog endegyldigt afsked med den uvelkomne husgæst.
Læs også: Boligejerne frygter skimmelsvamp
Fem gode råd: Sådan identificerer du en ægte hussvamp
Har du en mistanke om svamp i dit hus, bør du få det undersøgt, så snart tvivlen melder sig.
Allan Gjerløv Jensen kommer med disse gode råd til, hvordan du kan se og genkende en ægte hussvamp:
- Se efter brunligt pulver (svampesporer) i skabe, langs fodpaneler og lignende. Pulveret ligner kakao eller kaffe.
- Lugt af svamp. Lugten kan minde om champignon eller skovbund.
- Pludselig fremkomst af svampemycelium i skabe, langs fodpaneler og lignende. Myceliet er hvidligt, svampet og fugtigt og udvikler sig hurtigt.
- Gulve giver efter eller “gynger”, når man går på dem. I grelle tilfælde sker brud eller kollaps pludseligt.
- Murværk mørkfarves af fugt ved tagfod, tagnedløb eller sokkel.
Fem gode råd: Sådan forebygger du ægte hussvamp
Det er vigtigt at reagere hurtigt, hvis du har mistanke om, at dit hus er angrebet af ægte hussvamp. Den gode nyhed er, at du selv kan være med til at forebygge, at den overhovedet dukker op. Allan Gjerløv Jensen anbefaler, at du får kontrolleret, at vandet kan løbe væk fra dit hus, og at ventilationen er i orden:
- Kontroller, at tag, tagrender og nedløb er rensede og tætte.
- Kontroller, at afløbsinstallationer, brønde og kloakker er tætte og funktionsdygtige.
- Kontroller, at vandinstallationer er tætte, og at kolde vandrør er kondensisolerede.
- Sørg for, at krybekældre, tagrum og lignende er godt ventillerede.
- Hvis du har mistanke om svampeangreb – undersøg det straks!
Sådan kan ægte hussvamp se ud (foto: Allan Gjerløv Jensen)
Se desuden artiklens øverste billede (foto: Allan Gjerløv Jensen)