Når vi køber de klassiske parcelhuse fra 60’erne og 70’erne kunne det være fordi, de hører til de billigste på markedet. Men prisen er ikke drivkraften, viser undersøgelse fra Boligsiden.dk.
De klassiske parcelhuse skiller sig ud på flere områder. De har en helt særlig stil, og de har nogle af de laveste kvadratmeterpriser på markedet, sammenlignet med villaer bygget i andre årtier. Men så ligger de også nogle helt særlige steder, typisk i villakvarterer med lukkede vej- og stisystemer, tæt på skole og institutioner og ikke langt fra en by – stor eller lille. Og det er lige præcis beliggenheden, der tiltrækker os til parcelhusene, der tilbyder den trygge ramme, som så mange børnefamilier søger, og som ældre par også kan lide og få glæde af.
I en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk svarer knap hver tredje, at de går efter parcelhuset på grund af beliggenheden. Planløsningen er den næstvigtigste faktor, og først på tredjepladsen kommer prisen. Parcelhusenes stil tiltrækker kun få.
”Historisk set er efterspørgslen efter de klassiske 60’er- og 70’er-parceller lidt større end udbuddet, og villaerne fra de to årtier er eftertragtede. Når vi ser på hvilke villaveje, hvor husene sælges hurtigst, er det ofte de klassiske parcelhuskvarterer, der ligger i top. Det er sjovt at få bekræftet, at det er beliggenheden, som trækker mest”, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.
Plads til hele børnefamilien
Det typiske parcelhus er 120-150 kvadratmeter stort og kan nemt rumme en familie med børn. Samtidig er husene i ét plan, hvilket mangen en nervøs forælder har foretrukket for at undgå tumlinger på trapperne. Parcelhuset er ofte født med mange små rum, hvilket kan være en fordel, hvis der er mange poder, der hver skal have sit eget værelse. Er antallet af poder moderat, vil mange nok foretrække at slå en væg eller to ned for at ændre følelsen af sættekasse til noget med lidt mere plads mellem møblerne.
Ingen balsale og samtalekøkkener
Hvad du ikke får i det klassiske parcelhus, er balsale med højt til loftet. Det er jo ingen patriciervilla, du har købt med 4 meters loftshøjde og stuk. Som udgangspunkt er der heller ingen samtalekøkkener. Parcelhuskøkkenet er ofte mindre og med en hermetisk lukket dør ind til den rigtige spisestue. Men drømmer du om at røre i sovsen, mens du konverserer med dine gæster, er der jo intet, der forhindrer dig i også her at rive en væg ned og få det store rum, du ønsker dig.
Gode muligheder for ombygning
Har du forelsket dig beliggenheden, men er huset ikke lige din smag, har du gode muligheder for at transformere det klassiske parcelhus til en moderne udgave, der passer til dig. Skifter du eksempelvis døre, vinduer, lofter og gulve kan du helt ændre udtrykket på boligen. Mange parcelhuse har gamle trælofter og lidt kedelige lakerede gulve, der ikke rigtig tænder nutidens boligkøbere, der får en overdosis brunt træ, når de træder indenfor. Men den slags er næsten noget af det nemmeste at ændre, og det behøver ikke at koste dig en bondegård.
Se eksempel på transformation fra 70’er-hus til moderne villa hos Bolius