Murermestervillaen erobrer hjerter

villalejlighed

Foto: Boligsiden

Det klassiske parcelhus storsælger på boligmarkedet, men vores hjerter banker for murermestervillaen viser undersøgelse fra Boligsiden.dk, hvor 40 procent erklærer deres kærlighed til den gamle boligklassiker.

Hvis vi ikke skulle skele til prisen og helt frit kunne vælge på boligmarkedet, ville 40 procent af os flytte ind i en murermestervilla. Det gøre murermestervillaen til Danmarks absolut mest populære hustype, og den slår funkisvillaen, der kommer ind på en lidt overraskende andenplads med 22 procent af stemmerne. Det klassiske parcelhus må nøjes med 15 procent af stemmerne, hvilket alligevel rækker til en tredjeplads. Under 10 procent af brugerne på Boligsiden.dk synes, at bondehuset, bjælkehuset eller bungalowen er særligt attraktivt.

”41 procent af de villaer, der blev solgt sidste år, er bygget i 60’erne og 70’erne; altså typiske parcelhuse. Kun 26 procent af de solgte villaer er bygget i de årtier, hvor murermestervillaen var fremherskende. Der er altså en klar skævvridning imellem dét, boligkøberne helst vil have, og dét, de rent faktisk køber”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Prisen bestemmer købet

Prisen spiller en stor rolle for boligkøberne, og det kan da også meget vel være prisen, der i sidste ende afgør, at huskøbet ender med en parcelmodel. Parcelhusene bliver nemlig i gennemsnit solgt for 2.500 kroner mindre pr. kvadratmeter end murermestervillaen, og den samlede salgspris stiger med en halv million i gennemsnit, hvis man går fra parcelhus til murermestervilla.

Svær at energirenovere

Har du købt en murermestervilla, kan det være en god idé at bruge en arkitekt til at se på huset med nye øje og gennemgå det fra kælder til kvist.

”Få lagt en masterplan for, hvad der skal laves og i hvilken rækkefølge, hvis det ikke kan blive gjort på en gang. Murermestervillaen kan med sin helstøbte form og arkitektur være svær at bygge til eller om, uden at ødelægge eller i det mindste sløre det oprindelige udtryk”, siger arkitekt Asger Poulsen, der også advarer om, at murermestervillaen ikke er nem at energioptimere:

”Energimæssigt er de smukke, gamle huse desværre lidt af en udfordring med deres typisk uisolerede teglmure, der er umulige at isolere udvendigt uden at sløre husets arkitektur. En hulmursisolering vil typisk ikke være tilstrækkeligt til at opfylde vore tiders krav til isolering, så en indvendig isolering kan overvejes i stedet. En udskiftning af det gamle tegltag med et nyt, men stadig rødt, vingeteglstag kan skabe mulighed for en god isolering af førstesalen”, siger Asger Poulsen.

Sådan passer du på din murermestervilla

Istandsættelse af den murede villa kræver omhyggelighed.

”Man må for alt i verden ikke falde for fristelsen til at pudse eller vandskure det gamle murværk. En omfugning og en let afrensning af det gamle murværk vil få huset til at skinne, og man er fri for vedligeholdelse de næste mange årtier, i modsætning til vandskuringen eller pudsningen som typisk vil kræve løbende vedligeholdelse”, siger Asger Poulsen og fortsætter:

”Sommetider er det kun små ting, der skal til for at bringe den gamle villa tilbage i topform. Ting, som man ikke lige blev færdig med, da man satte huset i stand, og som bare er blevet udskudt og udskudt. Et nyt gulv eller måske gulvtæppe i entreen, en trappe, der bliver frisket op, og vægge, der bliver malet, og lige pludseligt har det gamle hus fået et helt ny liv”.

Sådan gjorde vi

På Boligsiden.dk stillede vi i perioden 24.- 27. marts spørgsmålet: ”Hvis prisen var den samme, hvilken type hus ville du så helst bo i?” 1.295 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Find mere om