Danske boligkøbere er fleksible i deres boligsøgning. I jagten på en billig bolig er seks ud af 10 boligkøbere klar til at flytte over kommunegrænsen. Det viser en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.
Danskerne flytter som aldrig før. Det slog Dentsu Aegis Network i samarbejde med blandt andre Danbolig fast i 2018 i forbrugerstudiet ”Flyt dig!”, der undersøgte danskernes flyttemønstre i 2017.
Siden er antallet af solgte boliger steget, viser handelstal fra Boligsiden, og det betyder, at endnu flere danskere har pakket flyttebilen og rykket til en anden bolig. Danskerne er altså blevet mere forandringsparate end tidligere, og det kan også ses i den nyeste brugerafstemning på Boligsiden.
Her svarer seks ud af 10 boligkøbere, at de er klar til at købe en bolig uden for deres nuværende kommune, hvis de vel at mærke kan få en billigere bolig.
”Prisen på en bolig er typisk det vigtigste parameter for køberne, for de fleste har en grænse for, hvor meget de kan købe bolig for. Og der viser den her afstemning tydeligt, at der er mange købere, der er fleksible og åbne overfor at flytte væk fra sit nærområde, fordi det kan give mening økonomisk,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.
Ud af de 61 procent, der er klar på at flytte til en anden kommune for at få en billigere bolig, svarer 14 procent, at de kan se sig selv bo i hele landet. 32 procent svarer, at de vil blive i den samme landsdel. 15 procent vil ikke flytte længere end til nabokommunen.
Husejere typisk mindre mobile
Det er ikke alle grupper i Danmark, der er lige mobile i forhold til deres bolig. Socialforskningsinstituttets studie ”Derfor flytter vi” slog i 2004 fast, at husejere var langt mindre mobile end dem, der bor i ejerlejligheder og lejelejligheder.
Birgit Daetz mener, at det stadig holder stik, og at danskernes hjemkommuner også har stor betydning for, om de er klar på at flytte.
”Der er mange, der bor i ejerlejlighed eller lejelejlighed i København, der overvejer at flytte i hus. Og for at få råd til at opfylde den drøm er de nødt til at søge mod omegnskommunerne. Bor man i hus i eksempelvis Frederikshavn Kommune i Nordjylland, er der ikke samme økonomiske fidus i at flytte til noget tilsvarende i nabokommunen. Det gør incitamentet for at flytte til en ny by mindre.”
37 procent af brugerne i Boligsidens afstemning har svaret, at de ikke ønsker at flytte til en anden kommune, selv hvis de kunne få en billigere bolig.
Sådan gjorde vi:
Afstemningen er foretaget blandt Boligsidens brugere i perioden 24. marts til 3. april 2020. I alt 1.011 brugere har svaret på spørgsmålet: