Nye boligskatter bør ikke afgøre, hvornår du flytter

Peter J. Mattsen, direktør Nykredit Mægler, Nybolig & Estate. Foto: Nybolig
Skrevet af Indblik-forfatter
GEM ARTIKEL    Indblik i Boligmarkedet   18. november 2019   ·   2 MIN

Indblik er i denne uge skrevet af Peter J. Mattsen, direktør Nykredit Mægler, Nybolig & Estate

Når vi spørger danskerne, i hvilken grad deres bolig er en økonomisk investering, svarer flertallet, at det er det i høj grad. Men de fortæller også, at deres bolig først og fremmest er en langsigtet investering, rammen om deres liv i mange år frem.

Derfor vil eksterne påvirkninger som renteudsving og boligskattereformer sjældent få den store betydning for flertallet af landets boligejere, fordi de sker, mens folk bor trygt og godt i deres boliger og ikke har planer om at flytte.

Er tidspunktet til at købe eller sælge nu?

Men vi kan ikke komme uden om, at boligskattereformen ofte er oppe til diskussion, når vi møder både købere og sælgere. Vi får spørgsmålene om, hvad reformen kommer til at betyde for netop deres boligsituation, og skal de købe eller sælge nu, eller vente til boligskattereformen er indfaset?

Det er relevante spørgsmål, som jeg ville ønske at kunne komme med skudsikre svar på. Men det kan ingen. Vi kan dog komme med nogle gennemtænkte bud.

Det, som vi ikke ved med sikkerhed og ikke kan forudsige ned til sidste decimal, skaber ofte utryghed. Især fordi vores bolig udgør en betydelig post i vores privatøkonomi.

Og ingen kan med sikkerhed sige, hvordan boligskattereformen kommer til at påvirke udviklingen på boligmarkedet, og det vil sandsynligvis være ret forskelligt fra landsdel til landsdel.

Som ejendomsmæglere og betroede rådgivere for vores kunder håber vi naturligvis, at effekterne bliver minimale, så aktiviteten på boligmarkedet ikke bliver påvirket synderligt.

Business as usual

Boligmarkedet er altid gået op og ned, kriser kommer og går. Men ingen kan næppe forestille sig, at ny lovgivning med bred opbakning i Folketinget vil sende boligmarkedet i grus eller det modsatte. Jeg kan i hvert fald ikke.

Men hvordan skal du forholde dig, hvis du for eksempel overvejer at købe bolig inden for de næste par år. Skal du se at få handlet, inden reformen træder i kraft, eller skal du vente? Og modsat, hvordan forholder du dig til skæringstidspunktet som kommende sælger?

Det korte svar herfra er, at du skal handle bolig uden at skele til, hvad der måske kan komme til at ske om fire år. Og hvem ved, måske blive reformen udsat yderligere nogle år.

Nogle steder vil skatterne blive lidt højere, end de er nu, men så vil du sandsynligvis også få boligen tilsvarende billigere. De fleste økonomer er ret enige om, at markedet nok vil reagere, men ikke voldsomt og i løbet af relativt kort tid vil det igen blive business as usual.

Vi bor i gennemsnit cirka 14 år i vores boliger, inden vi rykker teltpælene op. Så hvis du ellers har de samme tidshorisonter som de fleste andre, er mit råd, at du skal flytte, når det passer ind i dit liv, og ikke i forhold til, hvornår en reform, hvis konsekvenser vi ikke kender, træder i kraft.

 

Kan du lide det, du læser? Få de vigtigste nyheder med vores nyhedsbrev, der udkommer to gange om måneden. Tilmeld dig i dag.