Hver femte boligejer frygter at miste jobbet

Foto: Boligsiden

En afstemning blandt brugerne på Boligsiden.dk viser, at der særligt er tre ting, der bekymrer boligejerne: At det bliver umuligt at sælge, at boligskatterne stiger eller at de mister jobbet.

Der kan være meget på spil, hvis man som boligejer ikke har så meget luft i økonomien. Stigende renter eller udløb på afdragsfrie lån kan nemt påvirke budgettet hos mange danskere. Det er dog langt fra disse to faktorer, der giver anledning til flest bekymringer.

En afstemning blandt brugerne på Boligsiden.dk, landets største boligportal, viser, at der er tre ting, der dominerer, når boligejerne skal tage stilling til, hvad der bekymrer dem mest. Over hver fjerde svarer, at deres største bekymring er, at det bliver umuligt at sælge deres nuværende bolig. Endvidere svarer 22 procent, at deres primære frygt er at miste jobbet. Og at boligskatterne stiger, kommer ind på en tredjeplads med 21 procent af stemmerne.

”Vi har i flere år set store prisstigninger og faldende salgstider, men der er stadig dele af landet, hvor det kan være udfordrende at få afsat sin bolig, fordi vækstens udgangspunkt er byerne og de omkringliggende kommuner. Salgstal for maj måned viser, at det i gennemsnit tog 107 dage at sælge et hus i Region Hovedstaden, mens det i regionerne Nordjylland og Syddanmark tog over 100 dage mere. Og det er vel at mærke blot et gennemsnit,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk, og fortsætter:

”Vil man mindske sin bekymring omkring et salg, er det et eviggyldigt godt råd at huske at vedligeholde sin bolig. Bor man i et område, hvor det kan være svært at sælge, har man alt andet lige et forspring, hvis man har et hus i rigtig god stand.”

Stor indflydelse på økonomien

Blandt svarmulighederne er det at miste jobbet givetvis den hændelse, der for de fleste, vil få størst indflydelse på økonomien. Og derfor er bekymringen ikke så overraskende, mener Birgit Daetz.

”Som boligpriserne er nu, og har været længe, skal der en hvis økonomi til at købe bolig, og det betyder også, at mange måske er villige til at budgettere lidt stramt for at få boligdrømmen til at gå i opfyldelse. Hvis man ikke har kalkuleret med en risiko for en potentiel periode uden arbejde, er bekymringen for at miste jobbet helt legitim for rigtig mange mennesker,” siger hun.

I den modsatte ende af skalaen er det energipriser og udløb på afdragsfrie lån, der bekymrer mindst. Og på trods af et meget lavt renteniveau, der nærmest kun kan bevæge sig op ad, er det også en af de ting, der ikke får specielt mange op af sædet. Kun otte procent ser det som den primære bekymring.

”Har du et lån med variabel rente, kan det få stor betydning, hvis renten tager et spring. Især hvis du har et stort lån og har budgetteret med den nuværende rente uden at tage højde for eventuelle udsving, der kan komme på sigt. Så det er faktisk lidt overraskende, at ikke flere skeler til renten,” siger Birgit Daetz.

Sådan gjorde vi:

Fra den 29. maj til den 11. juni 2017 spurgte vi Boligsiden.dk’s brugere: ”Hvad bekymrer dig mest som boligejer?” Vi fik 1.002 svar, der fordeler sig således: