Eleftersyn giver bedre elsikkerhed

Foto: Boligsiden

Fra 1. maj 2012 bliver det obligatorisk at få lavet et eleftersyn, hvis man vil tegne en ejerskifteforsikring ved hushandel. Sikkerhedsstyrelsen håber, at den nye ordning giver bedre elsikkerhed. Læs mere her på Boligsiden.dk

Hvis du vil tegne ejerskifteforsikring ved hushandel, er det ikke længere nok med en tilstandsrapport fra en byggesagkyndig. Fra 1. maj 2012 bliver det også obligatorisk at få foretaget et eleftersyn, når der tegnes denne type forsikring.

Det er frivilligt, om man som sælger vil tilslutte sig ordningen om eleftersyn ved hushandel. Et eleftersyn er dog krævet, hvis man vil fraskrive sig ansvaret for eventuelt ulovligt elarbejde i sit hus.

Ordningen er en sejr for elsikkerheden

Ordningen er en del af en stor ændring af huseftersynsordningen, og i Sikkerhedsstyrelsen håber man det vil øge elsikkerheden.

Læs også: Så meget koster de populære boliger i dit område

– Når du køber hus, kan du ikke være sikker på, at elinstallationerne er lovlige. Der udføres meget gør-det-selv-arbejde, som ikke er godkendt. Ofte ved sælgeren ikke engang, hvad der er lavet i tidens løb af tidligere ejere. Et eleftersyn gennemført af en autoriseret installatør vil afsløre farlige og ulovlige installationer, siger Mette Cramon, Kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen og fortsætter:

– Vi håber, at ordningen vil medføre, at vi opdager mange af de farlige installationer, som vi fra vores tilsynsaktiviteter ved, der findes i danske boliger. Det drejer sig ikke kun om elinstallationer, der kan medføre brand, men i høj grad også beskyttelse mod stød, hvis eksempelvis fejlstrømsafbryderen ikke virker.

Fejl i elinstallationer er skyld i mange brande

De fleste af os tager for givet, at der er strøm i kontakten, når vi skal bruge det. Det er de færreste af os der tænker over, at elektricitet forårsager 3900 brande om året (tal fra 2009 fra Sikkerhedsstyrelsens statistikker).

Sikkerhedsstyrelsens statistikker fra 2009 viser, at cirka 40% af brandene skyldes fejl i elinstallationerne.

Fejl ved elinstallationer kan i sagens natur være livsfarligt. I 2009 registrerede Sikkerhedsstyrelsen 8 omkomne i dødsbrande forårsaget af el. To af dødsbrandene skyldes fejl ved elinstallationerne. Oveni skal man lægge alle de tilfælde, hvor folk får stød på grund af ulovlige og fejlende elinstallationer.

Sådan bestiller du et eleftersyn

Hvis du skal sælge din bolig, kan du til enhver tid få en oversigt over, hvilke installatører der er tilmeldt ordningen om eleftersyn. Det foregår fra den 1. maj på boligejer.dk under konsulentsøgning, hvor du også kan finde de øvrige konsulenter du skal bruge i forbindelse med en hushandel, fx bygningssagkyndige og energimærkekonsulenter. Din ejendomsmægler må ikke bestille et eleftersyn for dig.

Hvad koster et eleftersyn?

Der er i ordningen fastsat et loft for prisen på et eleftersyn, som afhænger af boligens størrelse og hvornår den er opført. Prisen indeholder en gennemgang af bygningens elinstallationer og fører til, at sælgeren får en elinstallationsrapport.
– Det er Sikkerhedsstyrelsen, der har fastsat beløbene ud fra en vurdering, ligesom det er Sikkerhedsstyrelsen, der vurderer, om ordningen fungerer, og om kvaliteten af elinstallationsrapporterne er tilfredsstillende, forklarer Mette Cramon.

Fakta: Pris på eleftersyn:
De oplyste priser er fastsat pr. 1. maj 2012 og indeholder udgifter til kørsel, forsikring med videre.

”Hovedhus” opført før 2001

  • Under 100 m2 koster 1.952 kr. inkl. moms
  • 100 – 199 m2 koster 2.577 kr. inkl. moms
  • 200 – 299 m2 koster 3.327 kr. inkl. moms

”Hovedhus” opført 2001 eller senere

  • Under 100 m2 koster 1.577 kr. inkl. moms
  • 100 – 199 m2 koster 2.077 kr. inkl. moms
  • 199 – 299 m2 koster 2.702 kr. inkl. moms

For større huse og andre bygninger, herunder fælleseje og fællesfaciliteter i ejerlejlighedskomplekser, aftales prisen separat.

Fakta: Hvem må udføre eleftersyn?
Eleftersynet må kun udføres af autoriserede installatører eller deres ansatte, som er tilmeldt ordningen for eleftersyn. Ordningen administreres af Sikkerhedsstyrelsen som myndighed, og det er også Sikkerhedsstyrelsen, der kommer til at stå for kontrol af ordningen.

Find mere om