Boligejere spekulerer i rentetilpasningslån

Foto: Boligsiden

Flere end 80% af alle boligejere vælger de variabelt forrentede lån med lav, kort rente. Halvdelen bruger rentebesparelsen til opsparing. Men før eller siden stiger renten på rentetilpasningslånet.

1.000 kroner om måneden. Så meget er der at spare, hvis man vælger et lån med årlig rentetilpasning frem for et fastforrentet lån til at finansiere et boliglån på 1 million kroner.

Det er netop, hvad tusindvis af danskere gør i disse måneder. Faktisk er det ni ud af ti låntagere, der foretrækker det rentevariable lån frem for det fastforrentede. Det viser en undersøgelse, som Realkreditrådet netop har offentliggjort.

De rentevariable lån – i folkemunde nok bedre kendt som ’flexlån’ – indebærer imidlertid en risiko; for netop nu er renten historisk lav og kan næsten kun gå én vej – opad.

Prøv Boligsidens Låneberegner

Låntagere ved renten kan stige

”Rentetilpasningslån er lige nu billige i forhold til fastforrentede lån. Men ulempen er, at der er en renterisiko, som måske er ekstra stor, fordi den korte rente ligger på et historisk lavpunkt. Undersøgelsen viser, at låntagerne ved, at renten kan stige, og de er forberedte på at klare en rentestigning. Halvdelen af de låntagere, som har taget et rentetilpasningslån i de seneste måneder, bruger den besparelse, det giver i forhold til et fastforrentet lån, til enten opsparing eller investering i egen bolig”, siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Danskerne synes dermed i vid udstrækning ikke at være bange for truslen om rentestigninger; for en måneds tid siden advarede Realkredit Danmark ellers imod faren for, at renten på de variabelt forrentede kan stige i en ikke alt for fjern fremtid.

”Stiger inflationen for eksempel mærkbart, eller kommer der et nyt udbrud i den finansielle krise, så kan rentestigningerne tænkes at blive betydelige”, sagde cheføkonom Elisabeth Toftmann Asmussen fra Realkredit Danmark ved den lejlighed.

Låntagere har orden i økonomien

Ifølge Realkreditrådets nye undersøgelse er der imidlertid ingen grund til at frygte, at flexlånerne må gå fra hus og hjem, når renten før eller siden stiger. For de låntagere, som får bevilget et rentetilpasningslån, har tilstrækkelig økonomi til at honorere et tilsvarende fastforrentet lån med afdrag. Det betyder, at de låntagere, som tager et rentetilpasningslån, opnår en løbende besparelse i husholdningsøkonomien, fordi der reelkt er plads til at honorere ydelserne på et tilsvarende fastforrentet lån.

Undersøgelsen viser endvidere også, at mere end 80% af de adspurgte låntagere – i større eller mindre grad – er forberedte på, at ydelsen kan stige. 7% erkender, at de slet ikke er forberedt på en højere ydelse på rentetilpasningslånet ved næste rentetilpasning. 11% er usikre på, om de er forberedte og svarer derfor ’ved ikke’.

Der er altså knap en femtedel af de boligejere, der har optaget rentetilpasningslån, som ikke er helt klar over, at de løber en økonomisk risiko. Til de låntagere har Realkreditrådet et godt råd:

”Ring til dit realkreditinstitut for at få en bedre forståelse. Det er den bedste måde at undgå overraskelser”, siger Ane Arnth Jensen.

Find mere om