Det er ikke altid en god idé for de aldrende forældre at overdrage sommerhuset til børnene. Boligsiden.dk og advokat Helle Larsen fra Danske Familieadvokater giver gode råd til at undgå faldgruberne, når forældrene giver familiesommerhuset videre til børnene.
Når familien er samlet i sommerhuset, og alle er i godt humør, er det fristende at tænke tanken, om det ikke var på tide at lade børnene tage over. Simpelthen overdrage sommerhuset til dem for selv at kunne træde lidt tillbage og ikke selv stå for det praktiske vedligehold og de løbende udgifter.
”I 2014 var knap 10 procent af alle privatejede sommerhuse ejet af flere ejere. Det er lidt færre end i 2013. Der er mange fordele ved at være flere om sommerhuset, men mange har nok også oplevet, at der opstår problemstillinger, de ikke havde forudset fra starten”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.
Gode råd: Det skal du tænke på
Advokat Helle Larsen fra Danske Familieadvokater anbefaler, at man især får styr på de økonomiske aspekter af ejerskabet, hvis sommerhuset skal gives videre, men også sætter sig ind i børnenes økonomiske situation.
Børn på overførselsindkomst
Hvis et eller flere af børnene på overførselsindkomster, kan det få konsekvenser, hvis de får ovedraget sommerhuset, og de kan risikere at miste ydelserne.
Børn med gæld
Har et af børnene gæld, som han eller hun ikke kan betale, kan det blive en stor belastning for de øvrige samejere af sommerhuset, fordi kreditorerne kan foretage udlæg i den andel af sommerhuset, som barnet med gæld ejer.
Børnenes ægtefæller
Forældrene skal overveje, om gaven skal gøres til særeje – og hvilken slags – for at sikre, at værdien af barnets andel af sommerhuset ikke kommer til at indgå i en bodeling i forbindelse med en skilsmisse.
Økonomien i sommerhuset
Forældrene skal overveje, om der vil komme der store udgifter til nyt tag eller kloakering, og hvordan det i givet fald skal finansieres. Har alle børnene faktisk økonomisk råderum til at være medejere af sommerhuset?
Hvem skal være administrator af sommerhuset?
Hvem sørger for at opkræve bidragene til betaling af ejendomsskat, forsikring og nødvendige reparationer, og hvordan betales løbende udgifter? Afregnes el og varme f. eks. i forhold til brugen af huset, eller er det en fælles udgift?
Hvem laver det praktiske?
Det skal besluttes, hvem der slår græsset, maler huset etc. Og om det f.eks. er muligt at betale mindre til vedligeholdet af huset, hvis man slår græs hver uge.
Kan man sælge sin andel I sommerhuset?
Yderligere bliver man nødt til at tage stilling til, om en af medejerne kan sælge sin andel til tredjemand, og hvis ja, på hvilke vilkår. Når en af medejerne dør, kan barnets ægtefælle så blive medejer i stedet for barnet, eller skal barnets børn være ejere af barnets del?
“Så selvom det en dejlig sommerdag på sommerhusets terrasse med alle børnene om bordet og alle børnebørnene i haven kan lyde som en dejlig måde at sikre familiens sammenhold på, er det en god ide at huske, at der også kommer regnvejrsdage i november, og at søskende kan være forskellige, have forskellige økonomiske forudsætninger og ønsker. Så sørg for at få en god og ordentlig rådgivning hos en advokat, der ved noget om både selve familieoverdragelsen og vilkårene for det, men også om konstruktionen af det fælles ejerskab”, siger Helle Larsen.