Salget af københavnske lejligheder stiger markant efter sløv periode

Det går igen fremad i salget på det københavnske marked for ejerlejligheder. (Foto: David Buchmann – Boligsiden.dk)

Pilen har længe peget ned på markedet for ejerlejligheder i hovedstaden. Men nye handelstal fra Boligsiden viser, at salget i sidste måned steg med mere end ti procent sammenlignet med april sidste år.

Efter en lang og sløv periode ser det ud til, at der igen er kommet vind i sejlene på markedet for ejerlejligheder i hovedstaden.

I april blev der solgt 528 ejerlejligheder i København, hvilket er en stigning på 11,2 procent sammenlignet med april 2018. Det viser nye handelstal fra Boligsiden.

Stigningen kommer efter næsten halvandet år med faldende salgstal i hovedstaden. Det er således første gang siden oktober 2017, at der er solgt flere ejerlejligheder end i den tilsvarende måned året før.

I de 17 forudgående måneder har handelsaktiviteten ligget mellem otte og 31 procent under niveauet for samme måned året før.

At pilen i april peger opad igen, kan der være flere årsager til ifølge Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør ved Boligsiden:

”Vi har nu set handelsaktiviteten falde over en længere periode, og den udvikling måtte jo selvfølgelig vende på et tidspunkt. Samtidig har lånestramningerne, der blev indført i 2018, efterhånden lagt en dæmper på bekymringerne for en boligboble og givet køberne nyt mod på at investere i en lejlighed i København,” siger hun.

Store lejligheder er populære

Dykker man ned i tallene, så tegner der sig nogle tydelige tendenser på lejlighedsmarkedet i hovedstaden. Eksempelvis ser det ud til, at det er de store lejligheder, der igen er blevet en populær vare i København.

I april blev der solgt knap 30 procent flere lejligheder med fire værelser eller flere end i april 2018. Til sammenligning er der solgt 30 procent færre etværelses lejligheder.

”Familier, der flytter ind til hovedstaden fra Birkerød eller et andet oplandsområde, har et længere sigte med deres køb end folk, der er tilbøjelige til at købe en mindre lejlighed. Sidstnævnte gruppe vil typisk være mere bekymrede for konsekvenserne af de nye ejendomsvurderinger, der kommer næste år, og det kan være en forklaring på udviklingen,” forklarer Birgit Daetz.

Status quo på landsplan

Det stigende salg af lejligheder i København dækker over en række geografiske udsving, hvor kurven peger ned i nogle bydele og forstæder, mens proppen tilsyneladende har løsnet sig i andre områder.

I Valby blev der i april solgt 41 lejligheder, hvilket er næsten dobbelt så mange som samme måned sidste år. Det gør den vestlige forstad til højdespringer på listen over bydele med størst stigning i salget – skarpt forfulgt af København K.

Den markante stigning på det københavnske marked, der står for omtrent en tredjedel af det samlede marked i Danmark, er dog ikke nok til at trække kurven opad for hele landet.

Således blev der i april solgt samme antal lejligheder på landsplan som sidste år – blandt andet på grund af faldende salg i både Aalborg og Aarhus.

Solgte lejligheder i København (fordelt på antal værelser):

ANTAL VÆRELSERAPRIL 2018APRIL 2019ÆNDRING I PCT.
14330-30,2
217720817,5
31601674,4
4 eller flere9512329,5

Øvrige nøgletal:

  • I april måned blev der solgt 913 sommerhuse, hvilket er det højeste antal for en april måned i dette årti.
Find mere om