Overraskende udvikling i boligsalget i januar

Foto: Boligsiden

I Region Sjælland og Region Syddanmark blev der solgt markant flere huse i januar i år end i januar 2015. Region Hovedstaden har imidlertid haft en nedgang i hushandler i samme periode. Det viser en ny opgørelse over bolighandler i januar fra Boligsiden.dk.

Året er startet med et brag i Region Sjælland og Region Syddanmark, hvor antallet af bolighandler i januar lå langt over niveauet fra januar 2015.

I Region Sjælland lå salget af villaer og rækkehuse hele 18,6 procent over niveauet fra januar 2015, og i Region Syddanmark blev der solgt 9,3 procent flere huse i samme periode. I Region Midtjylland steg hussalget med 2,6 procent, og i Region Nordjylland lå salget én enkelt procent over niveauet fra januar 2015. Hovedstaden havde som den eneste region et fald i antallet af hushandler på 8,5 procent fra året før.

”Det er en overraskende udvikling, at salget i flere regioner ligger så meget højere end for et år siden, hvor boligmarkedet var i klar fremgang. Men det overrasker også, at stigningen er så markant i Region Sjælland. Flere af kommunerne har taget tigerspring i antallet af handler fra januar sidste år til januar i år”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Rift om boligerne i Kalundborg

Salget af villaer og rækkehuse i Kalundborg lå i januar i år 90 procent højere end i januar 2015. Det sikrer Kalundborg en top fem-placering på landsplan over kommuner, hvor hussalget er steget mest i perioden. I Stevns Kommune steg hussalget med 83 procent, og Slagelse lagde i januar i år 58 procent til niveauet fra januar 2015.

Kun fem af Region Sjællands 17 kommuner har haft færre hussalg i januar i år end sidste år.

Fremgang på Fyn

Stigningen i antallet af handler i Region Syddanmark skyldes især en fremgang på 17 procent på Fyn. Her er Odense den eneste kommune, der har oplevet en nedgang i antallet af handler. Assens og Middelfart kommuner holder sidste års niveau, mens de resterende kommuners hussalg er i plus; Nordfyns med 100 procent og Faaborg-Midtfyn med en stigning på 71 procent.

Nye tider på boligmarkedet?

København Kommune havde 37 procent færre hushandler i januar i år end i januar 2015, men Hovedstaden er langt fra alene. Alle de store byer har haft en nedgang i antallet af hushandler. I Aarhus er faldet på syv procent fra januar 2015 til januar i år. I Aalborg er faldet seks procent og i Odense fem procent i samme periode.

”Det er nogle meget spændende tendenser på boligmarkedet, vi ser nu. Det er for tidligt at sige, om det er en spæd start på et større paradigmeskift på boligmarkedet, men lige nu tyder det på, at aktiviteten er flyttet fra byen og ud i yderområderne”, siger Birgit Daetz, og fortsætter:

”Boligkøberne er rationelle mennesker. Hvis de ikke længere føler, at fordelene ved at bo centralt kan opveje de høje boligpriser, så vil de vende blikket andre steder hen. Vi kan ikke udelukke, at det er det, vi ser nu, hvor antallet af hushandler også er faldet i Københavns omegn og Nordsjælland, hvor priserne er steget meget”, siger Birgit Daetz.

Top fem over kommuner med størst fremgang i hussalget

Stigning i salg af villa/rækkehuse fra januar 2015 til januar 2016 (salg i januar 2016 i parentes)

  1. Læsø: 150% (5)
  2. Ikast-Brande: 108% (25)
  3. Nordfyns: 100% (24)
  4. Frederikssund: 93% (27)
  5. Kalundborg: 90% (38)
Find mere om