København mangler små ejerlejligheder

Foto: Boligsiden

Efterspørgslen efter små ejerlejligheder i København er stigende. Det giver prisstigninger, så færre har råd til at købe så mange kvadratmeter som tidligere. Boligmarkedsanalytiker hos Nykredit, Jacob Isaksen, har sammen med Boligsiden.dk set nærmere på markedet for de små ejerlejligheder i København.

Der er blevet flere købere til de små ejerlejligheder på 50-75 kvadratmeter på det københavnske boligmarked. De seneste års prisstigninger har sendt kvadratmeterpriserne i vejret, og det har gjort de mindre ejerlejligheder mere attraktive.

”De små ejerlejligheder på 50-75 kvadratmeter fylder mere og mere i handelsstatistikken. Ser vi på solgte ejerlejligheder, er andelen af små lejligheder steget fra 47 procent i 2013 til 55 procent over de seneste 12 måneder. Det er tydeligt, at der er en øget efterspørgsel efter små lejligheder,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Nykredits boligmarkedsanalytiker Jacob Isaksen ser det som en naturlig følge af, at prisniveauet i København er steget markant de seneste år. Ifølge tal fra Boligsidens Markedsindeks er kvadratmeterprisen for en ejerlejlighed i Københavns Kommune steget med 4.000 kroner alene det seneste år.

”Efterspørgslen efter de små lejligheder skyldes kort og godt, at færre har råd og lyst til at betale prisen for de større boliger, som man foretrak for blot få år siden. I stedet går man på kompromis med størrelsen af boligen og indretter sig på færre kvadratmeter. For mange er det en nødvendighed for at kunne bosætte sig i København,” siger Jacob Isaksen.

Tal fra Boligsiden.dk viser, at salgsprisen for en ejerlejlighed på 50-75 kvadratmeter er steget med 14,2 procent fra 1. kvartal 2016 til 1. kvartal 2017. Til sammenligning er prisen for ejerlejligheder i størrelsen 75-100 kvadratmeter steget med 8,6 procent.

Og på trods af at byggeriet boomer i København, hjælper det kun begrænset på efterspørgselspresset på de små ejerlejligheder.

”Udbuddet af de små ejerlejligheder findes primært i den eksisterende boligmasse. Det skyldes, at de nybyggede lejligheder, som vi typisk ser i dag, er større end 75 kvadratmeter,” siger Jacob Isaksen.

Se alle nøgletallene for ejerlejligheder, sommerhuse og villa/rækkehuse på Boligsidens Markedsindeks.

Find mere om