For første gang i et år stiger udbuddet af sommerhuse

For første gang i et år er det samlede udbud af sommerhuse vokset. Foto: Boligsiden.

Den seneste måned er der sket en stigning i det samlede antal sommerhuse til salg. Det er første gang i et år, at udbuddet vokser. Det viser Boligsidens nye udbudstal, der også afslører en mindre stigning i udbuddet af ejerlejligheder.

Påsken 2021 bliver for manges vedkommende ikke som den plejer. Men på boligmarkedet begynder noget måske at nærme sig normalen.

Boligsidens nye udbudstal for primo april viser for første gang i et år, at der er sket en stigning i antallet af sommerhuse til salg. Det samlede udbud er steget med 6,1 procent den seneste måned, hvilket svarer til, at der er kommet cirka 250 ekstra sommerhuse på ejendomsmæglernes hylder.

”Det seneste år har vi måned for måned kunne konstatere, at udbuddet af sommerhuse faldt på ny. Men nu er kurven knækket, og vi ser en overvægt af nye sælgere i forhold til det antal sommerhuse, der er blevet solgt. Særligt i de seneste par uger, er der sat mange nye sommerhuse til salg, hvilket er helt i tråd med det normale mønster op til påske, som plejer at være en travl tid på boligmarkedet,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

I de sidste tre uger er der sat cirka 1.650 nye sommerhuse til salg i Danmark, imens der er solgt cirka 1.300 i samme periode.

”Det er værd at bemærke, at salget af sommerhuse stadig er meget højt. Men der er bare kommet ekstra mange sælgere på banen. Det er godt nyt til de mange købere, der traditionelt set begiver sig ud på bolighandel i påsken. De har nu mere at vælge imellem, og meget tyder på, at ejendomsmæglerne også får travlt med fremvisningerne i den kommende tid,” siger Birgit Daetz.

Udbuddet af ejerlejligheder vokser også

Kigger vi på det samlede udbud af ejerlejligheder er der også her sket et mindre skifte. I den seneste måned er antallet af ejerlejligheder til salg nemlig steget med 1,5 procent. Samtidig er det samlede udbud af villaer og rækkehuse uændret.

”Udbuddet af både ejerlejligheder og huse er ligesom for sommerhusene faldet hver måned i cirka et år. Men nu ser vi altså en lille stigning i udbudte ejerlejligheder, imens faldet i udbuddet af huse foreløbig er bremset. Det sker i en periode, hvor salget af begge boligtyper har ligget på et stabilt, højt niveau, og ændringen skyldes derfor, at der kommer flere nye sælgere på banen,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”Nu går vi ind i en tid, hvor aktiviteten på boligmarkedet traditionelt set stiger, og det bliver derfor spændende at følge udviklingen i den kommende tid. Den seneste ændring i udbuddet kan være første skridt på vejen til en bedre balance mellem udbud og efterspørgsel. Men omvendt har vi også lært, at tingene hurtigt kan ændre sig, og vi følger derfor udviklingen tæt,” siger Birgit Daetz.

Trods flere boliger til salg i den seneste måned, er det samlede udbud fortsat lavt, når vi sammenligner med situationen for et år siden. For sommerhuse er udbuddet cirka 50 procent lavere end på samme tidspunkt sidste år, og udbuddet af ejerlejligheder og huse ligger henholdsvis 28 og 27 procent lavere end sidste år.

Udbuddet på boligmarkedet primo april 2021:

BOLIGTYPEANTAL BOLIGER TIL SALGÆNDRING SENESTE MÅNEDÆNDRING SENESTE ÅR
Villaer og rækkehuse24.164-0,1%-27,0%
Ejerlejligheder5.0861,5%-28,3%
Sommerhuse4.2346,1%-49,6%

(Tabellen angiver det på dagen gældende udbud af de enkelte boligtyper. På grund af påsken er data trukket 30. marts 2021. Kilde: Boligsiden.)