Hemmelige huse til salg

Foto: Boligsiden

Selv om der ikke er et til salg-skilt i forhaven kan husene i velhaverkvartererne i og omkring København sagtens være til salg. En ejendomsmægler fjerner nemlig skiltene, selv om husene ikke er solgt. Boligsiden har plukket i pressens nyheder om boligmarkedet i uge 4.

Vent med huskøbet og spar stort

Købet kan med fordel udsættes, til de nye – og lavere – ejendomsvurderinger er kommet i begyndelsen af marts. Det skriver Søndagsavisen.
I flere kommuner som Rudersdal og Gentofte nærmer besparelsen sig i gennemsnit de 10.000 kroner. Men også i kommuner, der ikke hører til blandt de gængse velhaverkommuner, er der over 5.000 kroner at spare. Det gælder f.eks. Glostrup og Roskilde. Besparelsen skyldes, at man som huskøber altid betaler tingslysningsafgift – 0,6 procent – af det højeste beløb af enten den faktiske salgspris eller den offentlige vurdering.
De seneste års prisfald betyder, at langt de fleste boligkøbere i dag betaler tinglysningsafgift af ejendomsvurderingen – og ikke af salgsprisen.
En ny opgørelse fra Boligportal.dk, baseret på over 15.000 handler, viser således, at enfamiliehuse sidste år blev solgt under vurderingen i hele 84 af landets 98 kommuner.
Og det er ikke små forskelle, vi taler om. I hele seks kommuner blev husene i gennemsnit solgt mere end én million kroner under den offentlige vurdering.
Epn.dk (30. januar 2010)

Sydbank advarer boligkøbere

Selv om boligmarkedet er i bedring, og der derfor ikke skulle være risiko for store formuetab ved at købe bolig nu, skal boligkøbere passe på.
De kan nemlig nemt komme til at sidde med ”aben”, som Sydbank kalder det: Det er nemlig som gennemsnit og målt på landsplan, at boligpriserne det seneste kvartal har vist en svag stigning.
Desuden er udbudspriserne stadig en del højere end de faktiske priser, der bliver handlet til. Så man kan sagtens risikere at købe alt for dyrt og efterfølgende opleve, at ens bolig langt fra er så meget værd, som man gav for den.
Epn.dk (29. januar2010)

Flere klager over deres ejendomsmægler

Der blev solgt færre boliger, men klaget mere over ejendomsmæglerne sidste år. Det viser nyeste opgørelse fra Realkreditrådet.
Antallet af ejendomshandler er styrtdykket med hele 18 procent i 2009. Alligevel er antallet af klager over ejendomsmæglere steget med hele fire procent. Det viser nye tal fra Klagenævnet for Ejendomsformidling.
”Det er nærliggende, at se en sammenhæng mellem de to tal. Hvis det går trægere med at få at få solgt huset, til den pris eller tid, man er stillet i udsigt, så er man mere tilbøjelig til at klage,” siger Vagn Jelsøe, der er afdelingschef i Forbrugerrådet.
Epn.dk (28. januar 2010)

Flere må gå fra hus og hjem

Afdragsfrie lån og ikke mindst de meget lave boligrenter vil i år redde mange boligejere, der ellers måtte lade deres hus gå på tvangsauktion.
Selv om realkreditinstitutterne i øjeblikket ”brænder inde” med mere end 355 boliger, som de har måttet overtage fra kuldsejlede privatøkonomier, så kommer branchen ikke til at genopleve mareridtene fra slutningen af 1980’erne, hvor branchen måtte overtage mere end 4.000 boliger på tvangsauktioner.
Direktør for Realkreditforeningen, Karsten Beltoft, vurderer, at realkreditbranchen måske vil komme til at overtage omkring 100 boliger yderligere i år på grund af restancer.
”I modsætning til tidligere perioder med økonomiske lavkonjunkturer har branchen i dag langt flere økonomisk redskaber at gøre godt med, inden en tvangsaktion kan komme på tale,” siger Karsten Beltoft, der mener, at det er arbejdsløshed, der er hovedårsagen til, at et stigende antal boligejere har svært ved at betale deres regninger.
Epn.dk (28. januar 2010)

Højesteret underkender muslimsk boligfinansiering

Det er simpelthen for uklart.
Sådan lyder i korte træk dommen fra Højesteret over skødet på en konkret ejendom i Tårnby, der er solgt på baggrund af en islamisk finansieringsmodel, skriver dagbladet Børsen om dommen, der offentliggøres ved middagstid i dag.
For to år siden introducerede Amanah Kredit – ejet af fire jyske sparekasser i samarbejde med boligadvokaten Peter Vilsøe – et nyt produkt, som mange danske banker og realkreditinstitutter havde overvejet. Et finansieringsprodukt til muslimer, der gerne vil købe fast ejendom i Danmark uden at betale egentlige renter, som er religiøst ukorrekt ifølge Koranen … I stedet konstaterer Højesteret, at
”det betingede skøde rummer sådanne uklarheder, at dets indhold ikke kan anses for endeligt fast, og Højesteret tiltræder med denne begrundelse, at skødet er afvist fra tinglysning…”
Det står med dommen uklart, om der kan konstrueres skøder, der kan tinglyses, eller om der skal en ændring af de danske love til. Sagen er endt i Højesteret, efter at tinglysningen og derefter landsretten underkendte de ”muslimske” skøder.
Epn.dk (28. januar 2010)

30 pct. billigere at finansiere drømmehuset

På blot et år er det blevet 30 pct. billigere at finansiere det hus, man har gået og drømt om. Og vælger man flexlån, så er besparelsen dobbelt så stor.
Kombinationen af et kraftigt rentefald gennem hele 2009 og de store prisfald, som har ramt boligmarkedet, har sendt udgifterne til finansieringen af et almindeligt dansk parcelhus på 100 kvadratmeter kraftigt ned. Det skriver www.boligsiden.dk, der har fået Nordea til at lave en beregning. … Der er dog store regionale forskelle, og besparelsen er størst i nærheden af hovedstaden. ”Nordeas beregninger viser tydeligt, at de faldende huspriser i 2009 samt de markante rentenedsættelser, som vi i høj grad oplevede sidste år, har været medvirkende til at få boligmarkedet nogenlunde på benene igen,” siger Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz .
TV2 Finans, Børsen.dk m.fl. (27. januar 2010)

Flere boliger til salg i Sønderjylland

Udbuddet af boliger til salg i Sønderjylland er steget med syv procent det seneste år.
Dermed er der i dag 5.424 villaer, rækkehuse og villalejligheder til salg i Sønderjylland.
Antallet af huse til salg er steget markant på Fanø og Billund Kommune, hvor der nu er mere end dobbelt så mange huse til salg som i 2008. I Kolding Kommune er antallet af boliger til salg faldet.
Her er der i dag udbudt 23 procent færre huse end for et år siden.
– Der bliver færre huse til salg flere steder i landet – især på Sjælland og i de store byer er antallet af til salg-skilte faldet.
Et ustabilt boligmarkedet i 2009 har haft stor påvirkning på boligsælgerne, og der er simpelthen på landsplan sat 25 procent færre villaer til salg i 2009 end i 2008, siger kommunikationschef hos Boligsiden A/S, Birgit Daetz.
Budstikken, 1. sektion, side 33 (27. januar 2010)

Danmarks dyreste hus til salg gøres hemmelig

Den fra tv så kendte liebhavermægler Jan Fog tager nye midler i brug i forsøget på at få afsat nogle af de dyreste salgsemner på hylden. Midlet er ”mindre opmærksomhed”.
I sidste uge pillede han således det officielle ”til salg”-skilt af en håndfuld af de mest pebrede boliger, som han har til salg.
Det gælder blandt andet et kæmpe-palæ beliggende helt ned til Øresund på Sofievej 13 i Vedbæk nord for København.
Med et prisskilt på 60 mio. kr. har Sofievej 13 indtil den nylige ”hemmeliggørelse” været Danmarks aktuelt dyreste bolig til salg – i det mindste via de officielle salgskanaler … ”Den er stadig til salg, men jeg har valgt at fjerne den og nogle andre dyre villaer, fordi der bliver annonceret for mange i øjeblikket. Det kan være med til at give et indtryk af, at det dyre marked er sværere at agere på, end tilfældet er,” siger Jan Fog til boligsitet og uddyber.
”Nogle gange skal man lade være med at have et til salg-skilt stående. Når man kører forbi det samme hus igen og igen, uden at skiltet er fjernet, får man måske det indtryk, at boligen ikke kan sælges. Så efter en periode med opmærksomhed, kan det være fordelagtigt at tage den af markedet,” siger Jan Fog.
Epn.dk (27. januar 2010)

”Solgt eller gratis” er tilbage

Et af de klareste signaler på, at ejendomsmarkedet er i bedring, er tilbage: Ejendomsmæglerkæden Home genindfører princippet om ”solgt eller gratis” for nye hussælgere. Også andre ejendomsmæglerkæder tilbyder igen ”solgt eller gratis”.
For et par år siden var ”solgt eller gratis” en meget populær måde at sælge sin bolig på. Systemet blev indført, da ejendomsmæglerne konkurrerede om at få aftaler med boligsælgere.
Krisen på boligmarkedet fik imidlertid de fleste ejendomsmæglere til at droppe ”solgt eller gratis”. Det var for dyrt for dem, når der næsten ingen boliger blev solgt. Og samtidig steg udbuddet af boliger så meget, at ejendomsmæglerne ikke kæmpede om at få dem længere.
Epn.dk (26. januar 2010)

Boliger til salg skal energimærkes

Når forbrugerne går på jagt efter en ny bolig, skal de kunne se, hvad den bruger af energi. VK-regeringen vil gøre det lovpligtigt for ejendomsmæglerne at annoncere med energimærkning af boliger i forbindelse med salg.
Det fremgår af det forbrugerpolitiske udspil, som økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) fremlægger tirsdag.
– Forbrugernes muligheder for at indtænke klima- og miljøhensyn, når de køber bolig, styrkes ved at indføre en pligt for ejendomsmæglere til at angive bygningens energimærke i salgsannoncer, hedder det i udspillet.
Epn.dk (26. januar 2010)

Find mere om