Vi frygter boligstavnsbåndet

Villalejlighed

Foto: Boligsiden

Som boligejer har man mange bekymringer. Ikke at kunne sælge boligen igen er den største, viser ny undersøgelse fra Boligsiden.dk

Skatter, arbejdsløshed, stigende priser på energi og vand, stigende renter og faldende boligpriser – alt det og meget mere bekymrer boligejerne. Men allerstørst er bekymringen for ikke at kunne slippe ud af den bolig,  man sidder i.

”Mere end hver fjerde er bange for, at det er umuligt at sælge boligen. Desværre kan det være en begrundet frygt. Nogle steder i Danmark står salget nærmest stille, mens der andre steder i Danmark bliver langet villaer over disken, som var det wienerbrød”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Læs også: Boligmarked i flere spor

Lænket til landzonen

Bor man på landet har man grund til at frygte boligsalget. I landzonerne tager et hussalg 100 dage mere end i byerne. Gennemsnitssalgstiden for huse i landzonen ligger på lige knapt et år. Samtidig er der sket en polarisering, hvor by- og landzoner adskiller sig mere og mere: Priserne stiger i byerne men faldet på landet, og der kommer stadig flere og flere huse til salg på landet, der ligger i længere og længere tid, før de bliver solgt.

”Det er bare lidt mere svært med hussalget på landet. Men når det så er sagt, så bliver der jo solgt boliger på landet hver eneste dag. Det er langt fra alle, der vil bo i byerne”, siger Birgit Daetz.

Høje skatter og arbejdsløshed

Næstefter frygten for at blive stavnsbundet til sin bolig, ligger bekymringer om højere skatter og arbejdsløshed. Politikerenes indflydelse på boligejerne er ikke ubetydelig, og ændrer skatterne sig, kan det betyde store ændringer i dagligdagen for den enkelte boligejer, der kan være tvunget til at spare tusindvis af kroner hver måned.

Frygten for at miste jobbet er også reel. Selvom finanskrisen er på retur, er der stadig mange fyrringer på de daske arbejdspladser, og selvom de fleste husejere kan klare nogle måneder uden den faste lønindkomst, er det oftest ikke en situation, der er langtidsholdbar. Finder man ikke et nyt job, må man gennemgå sine udgifter, og her kommer huset ofte ind som det tungtvejende post, man må skille sig af med i budgettet for at få regnestykket til at gå op. Hvis man så samtidig frygter ikke at kunne sælge boligen, sidder man med ikke bare håret men hele hovedet i postkassen.

Stigende renter og afslutning på den afdragsfrie periode ligger nederst på husejernes bekymringsbarometer.

Find mere om