Sådan påvirker boligskatteændringerne andelsboliger

bolig

Foto: Pixabay

Fra januar 2024 træder nye ændringer i boligskatten i kraft i Danmark. Ændringerne vil ikke kun påvirke ejerboliger, da også andelsboliger bliver berørt. Læs her, hvad du som andelsbolighaver bør være opmærksom på.

Det varer ikke længe, før nytårsklokkerne bimler og bamler, og landets boligejere får nye regler at forholde sig til. Fra 1. januar 2024 træder nye regler i boligskatten nemlig i kraft i Danmark.

Ændringerne påvirker ikke kun ejere af ejerboliger, da de blandt andet også vil berøre landets cirka 200.000 andelsbolighavere.

For selv om andelsbolighaverne endnu ikke har set de ejendomsvurderinger, som vil danne grundlag for boligskatten i 2024, så betyder det ikke, at boligskatteændringerne ikke vil påvirke andelsboliger.

Så er du andelsbolighaver, eller overvejer du at købe en andelsbolig, guider Boligsiden dig her, hvad du bør være opmærksom på:

Hvad betaler andelsbolighavere i boligskat?

Ejere af ejerboliger betaler to typer boligskatter, nemlig ejendomsværdiskat (skat af selve ejendommen) og grundskyld (skat af boligens grund).

Som andelsbolighaver betaler du kun grundskyld, og det vil fortsat være sådan, når boligskatteændringerne bliver en realitet.

Hvad betyder boligskatteændringerne for andelsboliger?

I 2021 vedtog Folketinget en ny metode til vurdering af erhvervsejendomme. Det betyder højere vurderinger for de fleste ejendomme med andelsboliger, men skatterne stiger ikke tilsvarende.

Med de nye skatteregler fra 2024 sænkes skattesatsen for grundskyld markant. Der indføres også en stigningsbegrænsning, der betyder, at en eventuel stigning i grundskylden indfases over flere år.

Eksempelvis sænkes grundskyldspromillen i Københavns Kommune fra 34 til 5,1 i årene 2024-2028.

Hvis grundskylden alligevel stiger, fordi grundværdien er blevet højere, er der som nævnt indført en stigningsbegrænsning, der betyder, at grundskyldsstigningen indfases over op til 20 år. Stigningsbegrænsningen er på årligt 4,75 procent af den fuldt indfasede grundskyld.

I 2024 gælder desuden den særlige regel, at grundskylden ikke kan stige mere, end den ville med de nuværende regler. I 2024 kan grundskylden for en ejendom med andelsboliger derfor maksimalt stige 2,8 procent i forhold til, hvad der blev opkrævet for 2023.

Hvor og hvornår kan andelsbolighavere se den nye vurdering for grundværdien af deres andelsboligforening?

Det er den foreløbige vurdering for 2023, der vil danne grundlag for andelsboligsboligforeningernes grundskyld i 2024 og i 2025.

Efter planen får andelsbolighavere mulighed for at se de foreløbige 2023-vurderinger inden udgangen af 2023.

Der er tale om foreløbige vurderinger, da de endelige vurderinger endnu ikke er klar. Når de endelige vurderinger for 2023 er klar, vil grundskylden blive genberegnet og efterreguleret.

Påvirker de nye vurderinger andelsboligforeninger forskelligt, afhængig af hvilken værdiansættelsesmetode andelsboligforeningen benytter?

Andelsboligforeningers værdiansættelsesmetoder har ikke betydning for hverken vurderinger eller satsen for grundskylden. Det er den offentlige vurdering, som grundskylden beregnes på baggrund af.

Hvordan betales grundskylden fra 2024?

Fra 2024 vil kommunen ikke længere stå for opkrævning af grundskyld. Denne opgave flyttes i stedet til staten.

For andelsbolighavere betyder det, at andelsboligforeningens administratorer vil modtage et girokort med opkrævningen, ligesom det er nu. Forskellen er, at indbetalingen vil være til foreningens Skattekonto.

Vær opmærksom på, at der er forskellige måder at indbetale på, som afhænger af, om foreningen har et cvr-nummer eller ej. Læs mere om Skattekontoen og indbetaling her på Vurderingsstyrelsens hjemmeside.

Er det muligt at klage over den foreløbige 2023-vurdering?  

Det er ikke muligt at klage over den foreløbige vurdering for 2023.

Der vil være få særlige muligheder for at ændre i den foreløbige 2023-vurdering (eksempelvis ved køb/salg, eller hvis man er fritaget for grundskyld). De vil blive beskrevet på Vurderingsportalen, når vurderingerne offentliggøres.

Det er muligt at klare over vurderingen for 2021, som vi vil blive udsendt fra 2025.

Du kan læse mere de nye boligskatteændringer for ejendomme med andelsboliger her på Vurderingsportalen.

Se andelsboliger til salg i København

Find mere om