Fraskilte hænger sammen på huset

Et ægtepar blev skilt og ejer sammen et hus. Manden ønsker at blive boende og påtage sig alle økonomiske forpligtelser, men han får ikke ekskonens fradrag. Det har SKAT for nylig afgjort. Læs mere her på www.boligsiden.dk

Hvis du bliver skilt fra din ægtefælle, og I ejer en bolig sammen, så er der risiko for, at I hænger på boligen sammen med de (økonomiske) ulemper, det medfører.

Jens og Kirsten (navnene er opdigtede, red.) er lige blevet skilt efter flere års ægteskab. De ejer et hus i ”lige sameje”, som det hedder på SKATsk. Nu vil Jens blive boende og overtage samtlige udgifter, der er forbundet med dette. Men kan han det, og hvad er i givet fald de skattemæssige betingelser?

Har alle udgifter, men kan ikke få fradrag

Eksemplet er ikke tænkt, det er ganske vidst, og Skatterådet har for nylig afgjort, at Jens ikke kan overtage Kirstens rentefradrag, selv om Jens har alle udgifterne til lånene.

I Skatterådets afgørelse hedder det, at hvis Jens betaler udgifter, som egentlig er Kirstens – altså for eksempel renteudgifter og afdrag på ejendommens gæld, så betragter man disse udgifter som ”hel eller delvis betaling af husleje”.

Flere fordele til Kirsten

Kirsten får faktisk en fordel mere; hun kan nemlig trække udlejningen af huset til Jens fra i skat. Skatterådet bemærker, at hun kan benytte ’virksomheds- eller kapitalafkastordningen’ på udlejningen. Ikke nogen dårlig idé.

Men her stopper det ikke – der er nemlig flere gode nyheder til Kirsten: Hun skal nemlig ikke betale ejendomsværdiskat, når hun ikke har mulighed for at benytte ejendommen.

Til gengæld skal Jens betale skat af den andel af ejendommen, der er hans.

Ansæt en skatterådgiver

Det kan altså kun betale sig at tænke sig grundigt om, hvis man vil beholde sit hus eller sin ejerlejlighed i fælles eje med sin fraskilte ægtefælle. I den henseende er det fornuftigt at hyre en skatterådgiver, som kan gennemskue, hvordan man smartest skattemæssigt set kan beholde sin ejendom og udleje den til den ene af de tidligere ægtefæller.

Læs hele Skatterådets afgørelse her

Find mere om