Langt færre nye projektlejligheder til salg i 2023

Der er blevet sat færre nye projektlejligheder til salg i 2023 sammenlignet med de seneste år, viser nye tal fra Boligsiden. Blandt andet er antallet af nyudbudte projektlejligheder i løbet af de syv første måneder af 2023 faldet med 65 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Hvis du har haft sværere ved at finde projektlejligheder til salg på Boligsiden, er du nok ikke den eneste.

Det er der en god forklaring på, for antallet af nye projektlejligheder til salg er faldet de seneste år, viser en ny opgørelse fra Boligsiden.

Eksempelvis blev der samlet sat 300 projektlejligheder til salg i Danmark i de syv første måneder af 2023. Det er 65 procent færre, end det var tilfældet i samme periode sidste år, hvor der blev sat 952 nye projektlejligheder til salg.

”Boligmarkedet var generelt set ramt af en kraftig nedgang i efteråret 2022 på grund af den økonomiske usikkerhed, der herskede i samfundet på daværende tidspunkt. Det gik især udover projektlejligheder, som jo per definition først står klar til overtagelse et stykke ude i fremtiden. I tider, hvor boligkøberne ikke har vished om den økonomiske fremtid, er den type af bolig ikke i høj kurs, hvorfor der hverken blev solgt meget eller sat meget nyt til salg i perioden,” forklarer Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Det lavere antal af nye projektlejligheder til salg afspejler sig desuden også i det samlede udbud af projektlejligheder, som er dalet løbende de seneste år. Eksempelvis var der i alt 786 projektlejligheder til salg i primo august 2023, hvilket er 56 procent færre end på samme tidspunkt i 2019.

Grafen viser, hvor mange nye projektlejligheder der i alt blev sat til salg i årets syv første måneder på landsplan. Kilde: Boligsiden

Færre udbudte projektlejligheder i de store byer

Man kan også se nedgangen af nye projektlejligheder til salg i landets fire største byer.

Blandt andet er antallet af nyudbudte projektligheder faldet med over 85 procent fra sidste års syv første måneder til de syv første måneder af 2023 i Aarhus.

Og i København blev der udbudt over 70 procent færre nye projektlejligheder i de syv første måneder af 2023 sammenlignet med samme periode i 2022.

"Der er sket meget, når man sammenligner de første syv måneder sidste år i forhold til i år. Blandt andet er materialeomkostningerne steget betragteligt i perioden, og det kan have påvirket nogle entreprenører i forhold til at søsætte nye projekter," siger Birgit Daetz.

Se udviklingen i antallet af nyudbudte projektlejligheder i de syv første måneder af året i storbyerne:

AalborgAarhusKøbenhavnOdense
20187630449115
201914712441242
2020809939715
20219333227237
2022371483440
20232521982

Tabellen viser det samlede antal af nye projektlejligheder, som er sat til salg de syv første måneder af et år i årene 2018-2023 fordelt på landets fire største byer. Kilde: Boligsiden

Birgit Daetz påpeger, at efterspørgslen på nye projektlejligheder samtidig er dalet i den seneste periode.

Ser vi på det samlede salg af projektlejligheder i de syv første måneder af 2023, blev der i alt solgt 242 styks. Det er 63 procent færre, end der blev solgt i samme periode sidste år.

"Der er sket meget i forhold til sidste år, som kan have påvirket efterspørgslen på projektlejligheder. Blandt andet er det blevet dyrere at købe bolig på grund af rentestigningerne, som kan have bidraget til, at særligt projektlejligheder i storbyerne er blevet mindre attraktive end tidligere."

Foruden rentestigningerne fremhæver Birgit Daetz også de forestående boligskatter, som kan skabe uvished for boligkøberne, og som derved også kan påvirke efterspørgslen på projektlejligheder negativt:

”I 2024 får vi en ny boligskat herhjemme, som kan indebære en rabat i boligskatten for dem, der i forvejen ejer en bolig inden årsskiftet. Men man skal altså også have overtaget og færdigmeldt boligen, før nytårsklokkerne ringer. Og har man ikke det – som man kan få svært ved at nå med projektlejligheder på nuværende tidspunkt – så vil ens fremtidige beskatningsgrundlag ændre sig fremover, og det kan der naturligvis være usikkerhed forbundet med,” påpeger Birgit Daetz.

Projektlejligheder til salg i landets fire største kommuner

Odense

Aalborg

Aarhus

København