En ny finansieringsmodel skal redde Femernforbindelsen: Et kommende ferieparadis for turister kommer til at betale for den længe ventede bro. Det vil få betydning for sommerhusmarkedet i hele landet, viser nye beregninger fra Boligsiden.dk.
Opdateret: Psst – det var 1. april…
Efter en længere periode med usikkerhed om det økonomiske grundlag for Femernforbindelsen, er finansieringen nu tilsyneladende endelig kommet på plads. For at undgå både brugerbetaling og et stort hul i statskassen er det blevet besluttet, at pengene til tunnellen skal komme fra et endnu ikke opført ferieparadis.
Ifølge planerne, der netop er blevet fremlagt, vil man ude i selve Femern Bælt ud for Rødby anlægge en ferieby på en stor kunstig ø formet som en palme. Ledende økonomer, der har regnet på overskuddet fra den statsejede ferieby, anslår, at indtægterne fra turisme over en bare tiårig periode vil have tjent udgifterne til broen ind. Det forventes, at indtjeningen især vil komme fra tyske turister.
”Der er ingen tvivl om, at det er en kontroversiel plan at bygge et statsejet feriecenter og på den måde finansiere tunnellen. Det kan dog være løsningen på også andre projekter som eksempelvis en Kattegatbro. Bedre infrastruktur mellem øerne vil gavne yderområderne og ikke mindst boligmarkedet i de mindre befolkede egne”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.
Inspireret af Emiraterne
Ideen om en palmeformet ferieø kommer ikke ud af det blå. Den kommende ø ved Rødby er naturligvis inspireret af de to palmeformede øer ved Dubai, hvor man finder hoteller, butikker og marinaer.
”Det er klart, at vi har ladet os inspirere af palmeøerne i Dubai, men jeg tør godt love, at vi ikke bare kan konkurrere med, men også udkonkurrere Dubaipalmerne. Hos os får man udsigt til de gamle Rødby-Puttgarden-færger, der fortsætter med at sejle, så turisterne kan tage nostalgiske feriefotos, og vi har temperaturer, der i langt højere grad matcher tyskernes præferencer; det giver os et kæmpe forspring”, siger Niels Sommer, der er pressechef for projektet Den Danske Palme.
Ny palme kan give sommerhusmarkedet en mavepuster
Det er dog ikke uden betydning for sommerhusmarkedet, når det nye ferieparadis står klar allerede til næste år. Antallet af sommerhuse i Danmark vil samlet set stige med 15 procent, og det kan få betydning for især sommerhuspriserne.
”Vi forventer en meget stor interesse i at leje sommerhusene på den nye palme, mens sommerhuspriserne kommer til at dykke ved især Vesterhavet, der tidligere har været tyskernes foretrukne feriedestination. Det kan blive en mavepuster for sommerhusmarkedet”, siger Birgit Daetz.
Foreningen af Sommerhusejere mod Palmen har allerede udtrykt vrede over det nye projekt, men Lars Høeg, der er sommerhusejer ved Vesterhavet, hører til det mindretal, der ikke frygter det kommende byggeri.
”Mit sommerhus kommer godt nok til at tabe værdi, og de tyske turister bliver sværere at få fat på, men vi skal nok give den palme kamp til stregen her på vestkysten! Om ikke andet kan vi selv bygge en bro over Nordsøen, og så kan vi se, hvor attraktiv deres lille Femernpalme så er”, griner Lars Høeg.