Voldsom dommedagsprofeti

Et af landets førende mediehuse frygter, at boligmarkedet slet ikke har været gennem den værste del af krisen. Alligevel er der optimisme at spore hos de fleste andre, for både købere og sælgere er blevet mere aktive på markedet. Vi plukker i stakken af aviser i uge 32.

Ny applikation til iPhone og iPad gør boligjagten mobil

Med en ny applikation til iPhone og iPad lancerer www.boligsiden.dk nu Danmarks bedste mobile boligsøgning. Boliginteresserede får dermed et komplet overblik over boligmarkedet, uanset hvor de befinder sig. Jagten på drømmeboligen er for alvor blevet mobil!
Boligsidens applikation giver den boliginteresserede adgang til tusindvis af boliger til salg og dermed mulighed for at lede efter drømmeboligen hjemme fra sofaen, eller når man allerede er ude på udkig efter interessante boligemner.
“Med Boligsidens løsning for såvel iPhone og iPad er boligmarkedet blevet mobilt og transparent. For første gang får man det fulde overblik over boligmarkedet med ad-gang til salgspriser, nyheder og statistikker direkte på ens iPhone eller iPad,” siger Søren Lægaard, administrerende direktør for Boligsiden i en pressemeddelelse.
Den nye applikation fra Boligsiden giver brugeren adgang til mange af de oplysninger om boligerne, som man kender fra www.boligsiden.dk og rummer desuden en lang række effektive søgemuligheder og funktioner. Det er blandt andet muligt at foretage lynsøgninger, sortere listen efter nyeste, dyreste eller billigste boliger og gemme søgninger til senere brug. Men først og fremmest gør applikationen det meget lettere at søge efter boliger, når man er på farten.
“Når man som boliginteresseret kører rundt i et bestemt område og kigger efter bolig, er det en stor hjælp, at man undervejs kan søge på flere boliger eksempelvis med åbent hus. Det kan man på vores løsning. Ud over det kan man selvfølgelig få et hurtigt overblik over alle boliger til salg i nærheden ved hjælp af telefonens GPS-funktion,” siger Søren Lægaard, og fortsætter:
“På Boligsiden kan vi nu give de boliginteresserede et overblik, så man er godt rustet til at finde sit drømmehus og hurtigt og nemt kan komme i kontakt med den enkelte ejendomsmægler.”
Boligsidens nye applikation til iPhone er gratis og kan downloades på App-Store til iPhone eller iPad.
MediaMac (12. august 2010)

Mange huse på tilbud i Vestsjælland
Selvom boligmarkedet er på vej op af dybfryseren, er der stadig rigtig mange, der har svært ved at få solgt deres huse og lejligheder. Og det betyder, at desperate boligsælgere landet over hugger halvdelen af prisen, skriver boligportalen Boliga.dk . … Og er man på tilbudsjagt, så er det tidligere Vestsjællands Amt generelt det bedste område at bevæge sig ind i. Her har 44 procent af sælgerne set sig nødsaget til at justere priserne ned.
Dr.dk (12. august 2010)

Ingen redningskrans til boligmarkedet

Vi skal lige være enige om én ting: Denne boligkrise, vi er midt i, er værre end den i slutningen af 1980’erne.
Dengang var der nemlig en redningskrans, det er der ikke denne gang. Jeg skal nok vende tilbage til redningskransen. Først nogle tal, der bør dokumentere, at boligkrisen langt fra er slut endnu. Vi er ikke engang midt i den – desværre.
Det kan være lidt svært helt at finde ud af hvor mange boliger, der reelt er til salg i Danmark. Men lad os holde os til de to offentligt tilgængelige og opdaterede hjemmesider, www.boligsiden.dk og www.boliga.dk.
På den første kan man læse, at der er 75.551 boliger til salg, på den anden 77.517. Tallene ligger altså meget tæt, og uanset hvad, så vil det tage næsten to år i et nogenlunde normalt år at få solgt så mange boliger.
Altså to år, før lageret er ryddet!
Boliga.dk gør op, hvor store prisnedsættelser og forhøjelser, der har været. Siden 2007 er priserne blevet sænket med i alt 42 mia. kr., og i august i år har hjemmesiden registreret prissænkninger for en kvart mia. kr. Og vi er ikke engang halvvejs igennem august måned.
Og nu skal jeg nok komme ind på redningskransen.
Dengang i slutningen af 1980’erne blev rigtigt mange boligejere reddet af et pludseligt og markant rentefald. Nogle af os sad med dyre boliglån – ja i mit tilfælde et lån med en kontantrente på op mod 20 pct.
Normen dengang var boliglån med 20-årig løbetid. Der var oven i købet tale om de såkaldte mixlån, en lånetype, der betød, at boligejerne rent faktisk fik afdraget på vores gæld.
Men så kom redningskransen. Loven blev ændret, så vi fik 30-årige lån – oven i købet annuitetslån. De lån er kendetegnet ved, at man afdrager meget lidt i begyndelsen. Afdragene kommer for alvor først ind i billedet efter fem-ti år.
Og så faldt renten. Vi lærte begrebet “Mazda-obligationen” at kende. Det var den såkaldte 626-obligation, altså en 6 pct. obligation med 30-årig løbetid. Dengang blev vi altså reddet af, at vi fik lavere rente og langt lempeligere lånemuligheder.
Men hvad med krisen i dag?
Ja renten kan vel næppe blive lavere. Vi kan få et flekslån med en rente på under 2 pct., 4 pct. obligationen er i kurs 97 – selv BRFkredits! – og vi behøver dybest set ikke betale afdrag.
Så hvor skal hjælpen komme fra? Ingen steder.
Kan det kun blive værre, kunne man spørge sig selv? Svaret er ja. Det kan kun blive værre.
Renten kan – tro det eller lad være – stige. Det gør den jo på et tidspunkt. Men det kan godt trække ud, hvis der ikke kommer gang i økonomien.
Og så må vi erkende, at der efterhånden er reel risiko for en ny recession. Vi kender ikke konsekvenserne af gældskrisen i Europa, andet end at den alvorligere, end vi troede.
Det er ikke for at tegne et skræmmebillede, for vi er i den grad begunstiget af den lave rente. Men måske er det på tide, at vi begynder at se realistisk på værdien af vore boliger.
For der er ingen redningskrans denne gang.
Jp.dk (Jyllands-Posten) (11. august 2010)

Boliger sælges til halv pris

Selvom boligmarkedet er på vej op af dybfryseren, kniber det stadig for mange sælgere med at komme af med deres huse og lejligheder.
Især andelsboliger rasler fortsat ned i pris, og særligt på Frederiksberg og i København kan man gøre et kup.
For at tiltrække købere tyer sælgerne til rabatter på op til 50 procent, skriver boligportalen Boliga.dk.
I alt 113 sælgere rundt om i Danmark har halveret prisen på boligen, mens yderligere 173 sælgere har barberet mellem 40-50 procent af deres oprindelige udspil.
Halvdelen af dem, har har halveret prisen, er indehavere af en andelslejlighed.
I det hele taget har andelshaverne sværere ved at holde priserne end de andre aktører på markedet, for mens 35,5 procent af villaejerne og 32,1 procent af lejlighedsejerne har givet rabat, topper andelshaverne med 39,3 procent nedsatte boliger.
Er man på tilbudsjagt, er det tidligere Vestsjællands Amt det bedste område at bevæge sig ind i. Her har 44 procent af sælgerne set sig nødsaget til at justere priserne ned, mens tallet i Ribe Amt kun er 27 procent.
Avisen.dk (11. august 2010)

Priserne falder i vest og stiger i øst

Sommerhusene på den populære jyske vestkyst har noget overraskende lidt et slag på salgsprisen siden nytår. Friske tal fra www.boligsiden.dk viser, at det gennemsnitlige sommerhus ved vestkysten har fået barberet over 100.000 kroner af prisen alene i løbet af årets andet kvartal.
– Beløbet svarer til et fald i salgsprisen på knap 8 pct. i løbet af bare tre måneder. Det er ganske overraskende, for gennem hele 2009 har prisen kun kendt én vej, og det er opad, fortæller Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.
Fra sidste kvartal i fjor og frem til marts i år stabiliserede de vestjyske sommerhuspriser sig ellers, så et gennemsnitligt sommerhus lå lige omkring 1,5 mio. kr. for som sagt at falde temmelig markant hen over de seneste tre måneder.
Udviklingen ved vestkysten bliver ikke mindre iøjnefaldende, når man sammenligner med priserne på den jyske østkyst. Her er der nemlig sket det stik modsatte.
– Priserne i Østjylland har fra starten af 2009 også taget turen opad, men her knækkede kurven allerede med udgangen af september. Herefter faldt priserne frem til udgangen af første kvartal i år, dog mindre drastisk med omkring 5 pct., for så siden at stige igen. I dag har sommerhusene ved østkysten allerede indhentet halvdelen af det tabte, forklarer Birgit Daetz.
Lokalavisen Frederikshavn, 1. sektion, side 41 (11. august 2010)

Hvert femte fritidshus sælges på under tre måneder

Populære prisfald på sommerhuse og en faldende rente har efter en voldsom nedfrysning varmet markedet for fritidshuse så meget op, at 20 pct. af alle fritidshuse i dag står til salg i mindre end tre måneder.
Det er en kraftig fremgang i forhold til tiden omkring efteråret 2008 – i krisens første måneder – hvor tallet var helt nede på 10 pct. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk.
“For små to år siden var det kun hvert tiende fritidshus, der stod til salg i maksimalt tre måneder. Nu er tallet fordoblet og i dag er det mere end hvert femte sommerhus, der bliver fjernet fra internettet inden for 90 dage,” siger kommunikationschef hos Boligsiden Birgit Daetz.
Ser man på andelen af fritidshuse, der er taget af internettet allerede efter en måned i udbud, er det i dag knap syv pct. af husene, der står til salg i en måned eller mindre.
Når en bolig er fjernet fra internettet, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at den også er solgt. Alligevel mener Birgit Daetz, at tallene er et godt udtryk for, at der er kommet mere gang i sommerhushandlerne.
“Tallene stemmer meget godt overens med de indberetninger, vi får fra ejendomsmæglerne over deres faktiske salg. Det er dog vigtigt at huske på, at boligmarkedet næsten var gået helt i stå i slutningen af 2008 og det meste af sidste år. Vores nye tal viser en tydelig tendens til, at der igen er ved at komme godt gang i handlerne – også med fritidshuse,” slutter Birgit Daetz.
Albertslund Posten, 1. sektion, side 13 (10. august 2010)

Find mere om