Vild med vin? Sådan finder du en bolig med optimal vinopbevaring

Foto: Unsplash

Hvis du som boligsøgende har hang til god vin og ønsker den bedste opbevaring til de dyrbare dråber, så kan du med fordel søge efter din bolig på Boligsidens søgemaskine. Her finder du nemt vejen til en kommende bolig, der kan tilbyde optimale opbevaringsforhold til dine vinflasker.

Hvis du betegner dig selv som værende vinentusiast, ved du måske også, at det ikke er ligegyldigt, hvordan man opbevarer sin vin i hjemmet.

Der er nemlig tre faktorer i forhold til opbevaring, som kan være afgørende for, om din vin smager, som den skal; temperatur, lys og luftfugtighed.

Med andre ord stiller den rette vinopbevaring krav til hjemmet, som – alt efter præference – ikke nødvendigvis kan forløses med en simpel vinreol.

Er du glad for vin og boligsøgende kan det derfor være aktuelt at finde en bolig, som enten har en eksisterende vinkælder, en kælder, der kan laves om til en vinkælder, eller en bolig, som er udstyret med et eller flere vinkøleskabe.

”Mange boligsøgende har krav til, at deres kommende hjem skal have plads til at dyrke en hobby. At have vin som hobby er måske mere udbredt, og derfor ser vi også, at der udbydes mange boliger, som netop er udstyret med enten vinkælder eller vinkøleskab,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og fortsætter:

”Boliger med vinkældre er typisk dyrere end boliger med vinkøleskabe. Det handler blandt andet om størrelsen, da det selvsagt kræver flere kvadratmeter at have en kælder. Men uanset om boligen har en vinkælder eller -køleskab, er de som regel ejet af nogle, som har råd til dyr vin. Derfor ser vi også, at den type af bolig oftest også er velholdt, moderniseret og af god kvalitet.” 

Sådan opbevarer du din vin

Temperatur:

Langt de fleste vin skal konstant holdes konstant på temperaturer mellem 10 og 15 grader. Hvis vin udsættes for alt for mange temperaturudsving, påvirker det smagen.  

Lys:

Vin skal helst opbevares et mørkt sted for at undgå direkte sollys.

Luftfugtighed:

Dette er hovedsageligt relevant, hvis man har vinflakser med korkprop. Her kan en luftfugtighed under 60-75 procent ødelægge proppen. Derudover gælder reglen, at vinflasker med korkprop har bedst af at ligge ned, da proppen ellers risikerer at tørre ud.

Vinopbevaring til dit budget

Selv om de fleste boliger, der enten er udstyret med vinkælder eller vinkøleskab, kan være en kostbar affære, kan du nemt finde en bolig, der passer til netop dit budget.

Med Boligsidens søgefunktion kan du nemlig se alle de boliger, der lige nu er til salg, som alle er udstyret med vinopbevaring af den ene eller anden art. 

Her skal du blot udfylde feltet ’fritekstsøgning’, indsætte din budgetramme og dit ønskede område, og herfra vil du se de boliger, der aktuelt er udbudt på markedet ud fra dine kriterier.

Boligsiden har til gengæld gjort det nemt for dig, hvor du kan nøjes med blot at klikke på nedenstående:

Vinkælder eller vinkøleskab?

Vinkælder: Fordelen ved en vinkælder er, at kældre oftest har en lavere temperatur end de øvrige etager i en bolig. Skal man have en eksakt temperatur, kan man udstyre vinkælderen med et kølesystem. Derudover udmærker vinkælderen sig ved, at den oftest er større, end et vinkøleskab er. Derfor skal du vælge en bolig med vinkælder, hvis du agter at opbevare meget vin over længere tid. Du kan også vælge at opbevare din vin i en almen kælder, der ikke er indrettet som en decideret vinkælder.

Vinkøleskab: En af de største fordele ved et vinkøleskab er, at det forholdsvis nemt kan etableres, og derfor kræver det ikke meget af din bolig at få indstillet sådan et. Det betyder også, at din nye bolig ikke behøver at være udstyret med et vinkøleskab på forhånd. Derudover er det nemt at regulere temperaturen på et vinkøleskab, så vinen akkurat får den ønskede temperatur. Vær desuden opmærksom på, at mange vinkøleskabe ikke er nødvendigvis er særlig energivenlige. De kan derfor risikere at koste dig meget i el.

Ekstra tip: Hvis du ikke har mulighed for at få hverken vinkælder eller vinkøleskab installeret i din bolig, så kan du opbevare din vin i boligens koldeste rum, som typisk vil være at finde på nordsiden af bygningen. Oftest vil soveværelset være koldere end øvrige rum. Omvendt vil køkkenet oftest være varmere og have flere temperaturudsving, hvorfor det ikke anbefales af opbevare vin her.