Vi gider ikke de gamle huse

bondehus

Foto: Boligsiden.

De gamle huse fra før 1930 kan ikke trække den store interesse, viser en undersøgelse fra Boligsiden.dk

Mens 60’er- og 70’er-husene lever et liv på solsiden med masser af opmærksomhed og efterspørgsel, må de gamle huse finde sig i et liv på boligmarkedets skyggeside.

”Husene fra før 1930 er ikke nær så eftertragtede som de huse, der blev bygget 30 år senere. Værst ser det ud for de rigtig gamle boliger, der blev bygget før år 1900; det er de huse, der er mindst interesse for”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Undersøgelsen viser, at de gamle huse fra før år 1900 udgør 11,6 procent af de huse, der er til salg netop nu, men det seneste år har andelen af solgte huse fra før år 1900 kun udgjort 7 procent.

Dårlig energimærkning trækker ned

Gamle huse trækkes tit med en dårlig energimærkning, og det trækker ikke bare prisen ned men forlænger også salgstiden.

LÆS OGSÅ: Huse med energimærke A holder prisen

”Mange kan være tilbageholdende med at købe et rigtig gammelt hus på grund af udgifter til vedligehold og energi. Gamle huse kan også have en forældet planløsning, der ikke passer til en moderne families behov, og skal man ud i en større ombygning, før man kan flytte ind, kan man føle, det bliver for stort et projekt”, siger Birgit Daetz.

Gamle huse slår sig ned på Boligsiden.dk

Ser man på de 10 huse, der p.t. har været til salg i længst tid, er de tre af dem bygget før år 1900. Yderligere er et af dem fra 1902, et er fra 1914 og et er fra 1920. Over halvdelen af ”fastliggerne” på Boligsiden.dk er dermed bygget før 1930.

LÆS OGSÅ: På øerne bor spøgelserne tæt

Helt nye huse trækker heller ikke

Men boligkøberne vil ikke bare have nyt. Blandt boliger, der er bygget efter 2009, matcher efterspørgslen nemlig heller ikke udbuddet. 3 procent af de boliger, der er til salg nu, er bygget efter 2009, men det seneste år har andelen af solgte huse fra efter 2009 kun udgjort 1,9 procent.

De nye huse er ofte dyre og har ikke den gamle charme, de ældre boliger kan have. Så længe boligerne ikke bliver for gamle, forstås – så er der nemlig tilsyneladende lige lovlig meget gammel charme.

Find mere om