De er billige, og der er mange af dem. Tal fra Boligsiden.dk afslører, at typehusene fra 60’erne og 70’erne stadig er den mest solgte boligtype i Danmark.
Mens hippiebevægelsen rullede af sted i 60’erne og 70’erne med frisind, kollektiver og delementalitet, var udviklingen på boligfronten en helt anden. Her byggede man typehuse i store villakvarterer, hvor man kunne være helt sig selv i sin lukkede have og undgå at skille sig for meget ud i sit nye hus.
I de to årtier blev der bygget ikke mindre end 450.000 parcelhuse i Danmark, og mange af dem var typehuse. De udgør derfor en stor andel af de godt 1 million parcel- og stuehuse, vi har her i landet i dag. Derfor er der også rigtig mange 60’er- og 70’er-villaer til salg.
Prisrigtige parceller
60’er og 70’er-parcellerne hitter på godt og ondt. Prisen er helt klart med til at gøre dem attraktive. Især 70’er-husene holder en pris, der ligger 1.000 – 3.000 kr. pr. kvadratmeter under prisen for huse bygget i de fleste andre årtier. Samtidig er parcelhuskvarterene bygget med familielivet for øje, og de lukkede områder giver et trygt miljø for børnefamilier. Her er der plads til hinkeruder på vejen, og der er ikke langt fra parcelhuskvartererne til institutionerne i området.
60’er og 70-parcellerne har ofte en pæn størrelse, men de er ikke alle bygget i lige gode materialer. Og i og med at husene nu har eksisteret i 40-50 år, vil mange nok mene, at de kræver akut modernisering, hvis de står i original stand.
Flyt huset fra 70’erne til 00’erne
Peter David Jensen og hans kone Mette købte for halvandet år siden en 70’er-villa i Taastrup. De var ikke som sådan på jagt efter et 70’er-hus, men de kriterier, de valgte hus efter, pegede i retning af en af de klassiske parceller.
”Det afgørende for os var, at det lå forholdsvis tæt på København og var til at betale. Vi havde netop fået barn, så vi ville gerne have et hus i et børnevenligt kvarter tæt på institution og skole. Vi gik efter etplanshuse med to toiletter og med børneværelser, og vi ville have noget, der var lyst og relativt velholdt”, siger Peter David Jensen.
Parret formåede at se ud over nogle af de tidstypiske træk, huset havde, og fik skabt deres eget drømmehus: ”Til at starte på havde vi fravalgt det hus, vi bor i nu, fordi vi ikke kunne lide det lamel-træloft, der var i køkkenalrummet, og der var flere andre elementer, vi heller ikke syntes, var særlig pæne. Men så tænkte vi, at vi jo bare kunne skifte loftet ud, ligesom vi også malede væggene lyse og skiftede køkkenet ud, så vi har fået det, som vi vil have det”, fortæller Peter David Jensen.
Man kan med andre ord gøre et rigtig godt køb i 60’er og 70’erhusen, hvis man kan se ud over trælofter og brune vægge, men det kræver en indsats at flytte huset ud af 70’ern og op i 00’erne.
Fakta: Villaer fra 60’erne og 70’erne
- Gennemsnitspris: 1,6 millioner kroner
- Det seneste år er der solgt 11.000 60’er- og 70’er-villaer
- Det svarer til, at 40 % af villaer solgt det seneste år, er bygget i 60’erne og 70’erne