Trods sommerferie er boligsalget fortsat højt

Foto: Boligsiden

I sidste uge skete der et fald i antal solgte boliger i forhold til ugen før. Men det samlede boligsalg ligger stadig 41 procent over gennemsnittet for samme uge i de seneste fem år.

Tager man i øjeblikket et kig ud på morgentrafikken eller på gaderne i de store byer, finder man hurtigt ud af, at ikke alt er som det plejer. Der er fred og ro, og det er let at komme igennem byen i morgentimerne.

Danskerne holder ferie, og der er faldet ro over den ellers normale hektiske puls i storbyen. Men meget tyder på, at det ikke er den samme fred og ro, der hersker på kontorerne hos landets ejendomsmæglere i øjeblikket. For trods sommerferie sælges der stadig rigtig mange boliger.

Usædvanlig høj sommeraktivitet

I denne ugerapport ser vi tilbage på uge 28, der traditionelt markerer en nedgang i aktiviteten på boligmarkedet i takt med, at danskerne for alvor tager på ferie. Det har også været tilfældet i år, hvor antallet af solgte boliger er faldet fra uge 27 til uge 28. Men når det er sagt, er det stadig en usædvanlig høj handelsaktivitet, som vi i øjeblikket ser på boligmarkedet.

”Hvis vi sammenligner 2020-udgaven af uge 28 med samme uge i 2019, blev der i sidste uge solgt cirka 650 flere boliger end i uge 28 sidste år. Samtidig ligger det samlede salg i sidste uge hele 41 procent over gennemsnittet for samme uge i årene 2015-2019. Det er det fjerdehøjeste niveau vi har set på én uge i år,” forklarer Kasper Fredløv Sonberg, der er boligøkonom hos Boligsiden.

[visualizer id=”41496″]

Sommerhuse i førertrøjen

Der blev i sidste uge solgt 2.427 boliger i Danmark. Og ser vi på hvilke boligtyper, der bidrager til det høje niveau, er det stort set alle typer, der fortsat bliver solgt i stor stil i sommerferien.

”Salget af alle boligtyper er faldet i forhold til uge 27, men gennemgående ligger salget af alle boligtyper også stadig på et højt niveau. Sommerhusene er dog fortsat i førertrøjen med et salg, der er fordoblet i forhold til gennemsnittet for de seneste fem år,” siger Kasper Fredløv Sonberg.

[visualizer id=”42141″]

”Samtidig er det værd at lægge mærke til salget af ejerlejligheder. Under corona har det længe ligget under niveau, men i den seneste måned er salget virkelig taget til, og i år ligger salget af ejerlejligheder i uge 28 cirka 24 procent højere end gennemsnittet for samme uge i de seneste fem år,” tilføjer Kasper Fredløv Sonberg.

[visualizer id=”42139″]

I forbindelse med det høje salg er det gennemsnitlige nedslag i pris, som der gives i forbindelse med salg af lejligheder, også faldet markant i den seneste tid.

”Efter en lang periode, hvor nedslagene på ejerlejligheder har været over niveau i forhold til gennemsnittet for de seneste år, er det nu vendt. I år er nedslagene i uge 28 således fem procent lavere end gennemsnittet for de seneste fem år,” konstaterer Kasper Fredløv Sonberg.

Sælgerne holder ferie

Ser vi omvendt på, hvor mange boliger, der i sidste uge blev sat til salg, er tendensen her lidt den samme som med salget. Flere af sælgerne tilsyneladende er gået på sommerferie, men det samlede niveau er stadig højere end i samme uge i de foregående år.

Niveauet for nye villaer og rækkehuse til salg lå i sidste uge således cirka 10 procent over gennemsnittet for samme uge i årene siden 2015. Og for sommerhuse er niveauet cirka 75 procent højere end gennemsnittet.

Men netop for sommerhusene er der dog sket et markant fald i nye boliger til salg, hvilket skyldes, at netop denne del af boligmarkedet især er præget af sæsonudsving.

[visualizer id=”41505″]