På flere af de danske øer blev der solgt flere boliger i 2013 end året før, viser opgørelse fra Boligsiden.dk
Der bliver snakket meget om et boligmarked i flere spor, om bevægelsen fra landet mod byen og om områder på danmarkskortet, hvor boligerne ikke bliver solgt. Mange øsamfund især på de ikke-brofaste øer er gået en usikker fremtid i møde, men en ny undersøgelse fra Boligsiden.dk viser, at flere øer har klaret sig godt igennem 2013, hvor der er blevet solgt flere villaer og rækkehuse end året før.
”Det er positivt at se, at salgstallet er gået frem på flere af øerne. Flere hushandler er et sundhedstegn, og selvom det på nogle af øerne kun drejer sig om, at der er blevet solgt en håndfuld flere huse end året før, så udgør det en procentuel stor fremgang”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk
Størst fremgang på Læsø
I de samfund, hvor der ikke bor så mange, og hvor antallet af hushandler i forvejen er lille, skal der ikke så meget til for at skubbe boligmarkedet i den rigtige retning. På Læsø blev der i 2013 solgt 15 huse. Det lyder måske ikke af meget, men sammenlignet med de 11, der blev solgt året før, bringer det faktisk Læsø op på en førsteplads over øer, hvor andelen af handler er steget mest. De fire ekstra hushandler giver nemlig en stigning på 36 procent i antallet af handler.
Også Fanø har haft vind i boligsejlene i 2013. Et par ekstra bolighandler er det blevet til, hvilket giver en stigning i antallet af handler på 11 procent.
”Når man ser på lige netop Læsø og Fanø skal man huske, at fremgangen bygger på meget få hushandler, og at man derfor ikke skal lægge alt for meget i tallene. Men jeg synes samtidig, at man skal være glad for den fremgang, der har været – uagtet at det bygger på få handler”, siger Birgit Daetz.
Også Bornholm melde sig under fremgangsfanerne. Her er der blevet handlet fem procent flere villaer og rækkehuse end året før.
Svært i det sydfynske øhav
Naboerne Langeland og Ærø har ikke haft samme fremgang i 2013. Antallet af handler faldt på begge øer med ca. 17 procent. Trods broforbindelse, motorvej over Fyn og en køretid på under en time fra Rudkøbing til Odense, har Langeland ikke rigtig kunnet charme sig ind hos boligkøberne. Kvadratmeterpriserne på den lange ø ligger ellers 3.000 kroner under priserne i Svendborg, der blot ligger 20 kilometer væk på vejen mod Odense. Det gør de langelandske huse mere end 400.000 kroner billiger end dem i Svendborg i gennemsnit. Salgstiden er til gengæld den samme i de to kommuner.
For Langelands vedkommende, er det nok ikke så meget kommunens ø-status, der gør udslaget, som placeringen i Syddanmark. Langeland deler nemlig på mange måder skæbne med en kommune som Tønder, hvis prisniveau og salgstider i store dele af 2013 var på niveau med Langelands. Også i Tønder Kommune faldt antallet af hushandler i 2013. Dog kun med godt 3 procent.