Stor nytteværdi i forældrekøb

Foto: Boligsiden

Uddrag af pressen i uge 30: Isoleret set er et forældrekøb ingen god forretning, men nytteværdien kan være stor. Der er dog lige nogle punkter, man skal holde sig for øje. Vælger man forældrekøb er der mange ejerlejligheder til overkommelige penge til salg i universitetsbyerne. Boligsiden.dk har dykket i pressebunken.

Billige ejerlejligheder i universitetsbyerne

Der er i øjeblikket 270 ejerlejligheder til under 5.000 kroner om måneden i de fire store studiebyer
Der er rift om de billige boliger i universitetsbyerne.
Flere end 75.000 unge har i år søgt ind på en videregående uddannelse. Det er rekord og cirka 10 procent flere end i fjor.
Måske er det ikke det første, man tænker på som studerende. Men faktisk er det i dag muligt at købe et stort antal lejligheder i de fire store studiebyer -helt præcist 270 -hvor den månedlige nettohusleje er på under 5.000 kroner.
Det viser en optælling, som Boligsiden.dk har foretaget i København, Aarhus, Aalborg og Odense.
”Der er allerede kamp om de cirka 3.500 kollegieværelser, der ifølge Danmarks Statistik står ledige i øjeblikket, og for under 5.000 kroner får man ikke en lejelejlighed mange steder i universitetsbyerne – slet ikke i København og Frederiksberg,” siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.
Ud af de 270 billige ejerlejligheder ligger de 67 i København, 45 i Aarhus, 51 i Odense og hele 107 i Aalborg.
Ikke mindst i Aalborg giver det god mening at kigge efter en ejerlejlighed, mener Birgit Daetz.
”Ikke kun fordi antallet af ansøgere med første prioritet til Aalborg Universitet i år er eksploderet med 28 procent, men nok så meget fordi Aalborg er den billigste universitetsby at bo i for de unge. Beregninger fraRealkredit Danmark viser, at det er 30 procent billigere at studere i Aalborg end i Aarhus og København. Odense ligger i øvrigt lige i hælene på Aalborg.”
I forhold til indbyggertallet er Odense og Aalborg da også de to universitetsbyer, hvor der er flest billige ejerlejligheder til salg. Det gælder også de allerbilligste. Således finder man her henholdsvis 19 og 35 ejerlejligheder til under 4.000 kroner om måneden. I Aarhus og København er det blot 13 og 17 ejerlejligheder, der fås til den ydelse.
Søndagsavisen (31. juli 2011)

Udsigt til søerne koster over det dobbelte

Det er op til 114 procent dyrere at købe en villa i første række til sø og hav. Og der er ikke mange at vælge imellem, hvis man skal kunne lugte Kattegat, Skagerrak, Arresø eller Silkeborg Søerne fra terrassen
De fleste af os drømmer om villaen med direkte adgang til egen strand eller rækkehuset med egen søbred og siv i baghaven.
Men det er de færreste beskåret at leve drømmen ud; ikke alene er huse med sø- eller havvand som nærmeste nabo væsentlig dyrere end andre huse i nærheden; der er heller ikke ret mange af slagsen til salg.
Det viser en ny opgørelse over, hvad villaer og rækkehuse koster i forhold til deres afstand til vand, som www.boligsiden.dk har lavet.
– Herhjemme er kvadratmeterprisen for villaer og rækkehuse i første række til havet 107 procent højere, end hvis man vælger et hus, der ligger over 500 meter fra kysten. Og går man efter duften af søvand, ligger priserne 114 procent højere, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
Den gennemsnitlige villa, som ligger inden for en afstand af 100 meter til kysten, koster således godt 27.200 kroner pr. kvadratmeter i gennemsnit, mens husene 500 meter eller mere inde i landet kan erhverves for en gennemsnitspris på omkring 13.000 kroner.
Mja.dk (31. juli 2011)

Fritidshussalg i flere hastigheder

EN KLAR TENDENS viser sig nu på det gennem flere år træge sommerhusmarked: Det går endnu hurtigere med at sælge de fritidshuse, der skifter ejer i rask tempo, og endnu langsommere for de ejere, som med stor sandsynlighed allerede har oplevet mos og alger på ‘ Til salg’-skiltet.
Ifølge en opgørelse fra Boligsiden.dk, som ejes af ejendomsmæglere og -kæder, bliver hvert fjerde fritidshus nu solgt på en måned. I både april og maj var salgstiden for den hurtigst solgte fjerdedel 32 dage, hvilket er markant hurtigere end samme tid sidste år, hvor tallene var henholdsvis 38 og 44.
”En væsentlig forklaring er, at sælgere går ud med nogle mere realistiske udbudspriser. På et oversvømmet marked dur det med lige at prøve lykken med en højere pris simpelthen ikke”, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.
Salgstiden er også faldet (med cirka en måned) for den næsthurtigst sælgende fjerdedel, som det i snit tager 4,5 måneder at afhænde. Til gengæld var salgstiden i april og maj på godt 22 måneder for den langsomst sælgende fjerdedel, hvilket næsten er to måneder længere end for et år siden.
Politiken, lørdagsliv, side 26 (30. juli 2011)

Kun få boligejere har problemer med at betale

Antallet af restancer er ganske vist steget svagt. Men 99,6 procent af boligejerne betaler til tiden.
6.100 af landets boligejere var bagud med betalingen af ydelsen fra første kvartal på deres realkreditlån. Det er en svag stigning, men niveauet for restancer er fortsat meget lavt.
Hele 99,6 procent af boligejerne betaler nemlig deres ydelser til tiden. Det er kun 0,41 procent af boligejerne, som er bagud med betalingerne.
Dermed er antallet af restancer ganske vist steget en anelse fra 4. kvartal 2010, hvor kun 0,39 pct. af boligejerne var bagud med terminen. Men i forhold til første kvartal 2010, hvor 0,6 procent af boligejerne var bagud med betalingen til realkreditinstituttet, er antallet af restancer faldet med 30 procent.
“Det glædelige er dog, at hele 99,6 % af de danske boligejere med realkreditlån, betaler deres ydelser til tiden,” siger økonom Sonia Khan, Realkredit Danmark.
“Vi forventer, at restancerne vil holde sig på et uændret til svagt stigende niveau, såfremt stabiliteten på arbejdsmarkedet holder ved, og særligt så længe renterne befinder sig på et relativt lavt niveau.”
“Dog kan stigende renter øge presset på boligpriserne, der allerede har oplevet fald de seneste kvartaler, hvilket er grunden til, at vi hælder mod svagt stigende restancer i de kommende måneder,” siger hun.
Epn.dk (29. juli 2011)

Små billige ejerlejligheder i København

Hvis du selv eller dine børn skal flytte til Aalborg og studere efter sommerferien, så er det måske en overvejelse værd at købe en billig ejerlejlighed.
Der er nemlig mange mindre, billige lejligheder til salg i Aalborg lige nu, skriver www.boligsiden.dk
Aalborg er faktisk den af de fire store universitetsbyer, hvor udbuddet af billige ejerlejligheder er størst, viser en sammenligning fra www.boligsiden.dk
I Aalborg er der lige nu 107 ejerlejligheder til under 5000 kroner om måneden til salg i Aalborg. Tallet er udregnet som nettoydelse per måned.
Og vil du sidde endnu billigere, er der 35 lejligheder til salg i Aalborg til under 4000 kroner netto om måneden.
I det hele taget er landets nordligste universitetsby den billigste at bo i for de unge. Beregninger, som Realkredit Danmark lavede for under et år siden, viser, at det er 30 procent billigere at studere i Aalborg end i Aarhus og København.
Dr.dk (28. juli 2011)

Hvert andet fritidshus til salg i over et år

Hvis man går med planer om at købe sommerhus, er der gode muligheder for, at man kan få sælger til at slå af prisen.
6000 fritidshuse – svarende til 47 procent af alle de 12.600 fritidshuse, der i øjeblikket er til salg –
har nemlig været til salg i over et år.
Heraf har næsten halvdelen endda været til salg i mere end to år.
Det fremgår af nye tal fra Boligsiden.dk.
Eneste lyspunkt for sælgerne er, at den gennemsnitlige liggetid for et fritidshus siden årsskiftet er faldet med to måneder, så den i dag er 11,5 måneder.
Det er der dog to gode grunde til:
– For det første er antallet af udbudte fritidsboliger steget voldsomt i de seneste måneder. Det presser naturligvis den samlede gennemsnitlige liggetid nedad. For det andet er foråret og i særdeleshed juni højsæson for salg af fritidshuse.
Så på den konto kan der også være forsvundet nogle boliger med lang liggetid, som påvirker statistikken, vurderer Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.
Den længste liggetid for et fritidshus er på over seks år. Her har sælger fastholdt udbudsprisen.
– Det forklarer et andet fænomen, som vi stort set kun ser for fritidshusene: at sælger gerne vil af med huset, men har så velpolstret en økonomi, at der kun er én pris – og den er altså ikke til forhandling, forklarer Birgit Daetz.
”Sælger vil gerne af med huset, men har så velpolstret en økonomi, at der kun er én pris – og den er altså ikke til forhandling.”
Nordjyske Stiftstidende, 1. sektion, side 31 (27. juli 2011)

Forældrekøb – ingen fed forretning

Det er højsæson for studerende på boligjagt med deres velstående forældre.
Hvis mor og far har bare lidt forstand på penge, vil de lynhurtigt regne sig frem til, at et forældrekøb isoleret set som investering er og bliver en rigtig dårlig forretning.
Men sådan et regnestykke bliver jo heldigvis hurtigt lagt til side.
For jagten op og ned ad trapperne især i landets store byer går ud på at hjælpe de unge til et godt sted at bo under studietiden.
Og som sådan betragtet er værdien – nytteværdien – af investeringen meget stor. Især hvis den unge gerne vil bo i “minefeltet”, have en lille karnap og måske et ekstra værelse.
En lejlighed med de kvaliteter koster snildt to mio. kr., og her kan en fortid som flaskedreng i Brugsen ikke magte finansieringen.
I Aarhus bliver hver anden lejlighed solgt som forældrekøb, og i København er det hver tredie.
Der er brug for at holde hovedet koldt, når turen kommer til finansieringen ved realkreditten. For trods imødekommenhed over for de unge skal forældrene passe på deres egen økonomi i disse tider, hvor boligpriserne er for hastigt nedadgående og renterne på vej op.
Cand.merc. mat. Sonia Khan, Realkredit Danmark har nogle gode obs-punkter til forældrene, der vil hjælpe med boligkøb, og som selv er boligejere.
Hun slår fast, at der aldrig bliver tale om, at forældrene gør en god investering. Der er tale om nytteværdi.
• Skal studieboligen finansieres med flekslån, gælder de sædvanlige ord om påpasselighed og rummelighed i forældrenes økonomi.For en fleksrente kan hurtigt stige flere gange i træk, og har forældrene også flekslån i deres egen bolig, bliver rentesmækket jo dobbelt slemt.
• Boligpriserne er på vej ned, og netop murstenene udgør danskernes væsentligste formue. Derfor kan formuesituationen pludseligt se temmelig forværret ud.
• Skal den studerende kun læse i få år, er det en forholdsvis dyr omgang at gennemføre en bolighandel først med køb og så med salg.
• Man skal sørge for god rådgivning eller selv nærlæse teksten, når den studerendes “husleje” skal fastsættes. Gør det, før skattevæsenet griber ind!
Epn.dk (25. juli 2011)