Større sommerhuse til samme penge

Foto: Boligsiden

Både sommerhuspriserne og renten er faldet betragteligt siden boligboblen i 2007. Det gør, at du i dag får ca. 40 procent mere sommerhus for pengene.

Sommerhussalget topper i foråret og over sommeren. Her skifter langt flere sommerhuse hænder end i efterårs- og vintermånederne. Og sommerhuskøbere i dag får noget mere for pengene end de gjorde i 2007. Sammenfaldet mellem pris- og rentefaldet har været en gunstig cocktail for køberne, der i dag får ca. 40 procent mere sommerhus for pengene end i 2007.

Især på Sjælland er sommerhuspriserne faldet. For samme pris som du kunne købe et sommerhus på 70 kvadratmeter i Holbæk kommune i 2007, kan du i dag få et 134 kvadratmeter stort sommerhus for de samme penge. Eller du kan vælge at bruge besparelsen på at købe et billigere sommerhus.

Banklån er også blevet billigere

Det, der især er værd at bide mærke i, er, at også renten på banklånene er faldet.

“Renten på et 30-årigt fastforrentet boliglån var i 2007 i gennemsnit 5,7 pct., hvor den i dag er under 3,5 pct. Dertil kommer, at renten på banklån også er faldet. Og bankrenten betyder en del for sommerhuse, fordi man kun kan belåne 60 pct. af værdien af et sommerhus med et realkreditlån, hvor det er 80 pct. for almindelige ejerboliger,” siger Lone Kjærgaard, der er cheføkonom ved Arbejdernes Landsbank.

Flere kvadratmeter eller lavere pris

Den lave rente og de faldende sommerhuspriser kan altså både bruges til at få et større eller et billigere sommerhus.

”Vi kan se, at folk primært går efter de små sommerhuse, men det kan selvfølgelig også hænge sammen med, at der trods alt er færre kvadratmeter at betale for. For den store familie er det en klar fordel, at det er blevet billigere at få et sommerhus, der passer i størrelsen, så alle kan være der. Men for den lille familie eller parret er det jo skønt, at også de små sommerhuse er faldet i pris og er blevet billigere at finansiere”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Øliv eller fastland

Prisfaldet siden 2007 har været størst i Holbæk Kommune, og det er her, at du i dag for alvor for noget for pengene – helt præcist 64 kvadratmeter ekstra. Sommerhuslivet i Holbæk Kommune dækker både over huse med smukke udsigter til Lammefjorden og Holbæk Fjord, men også over ølivet på Orø, hvor du kan få huse med udsigt til fjorden for yderst rimelige priser. Samtidig er Orø et af de steder, hvor koncentrationen af sommerhuse, der ikke  koster mere end 2.000 kroner om måneden, er høj.

Men også i Vordingborg Kommune er der meget at hente. Sammenlignet med 2007, får du her 48 kvadratmeter ekstra for samme pris. Vordingborg Kommune dækker både smukke Møn, Bogø og sommerhusområder som Bakkebølle Strand og naturområdet ned til Avnø Fjord. Der er med andre ord noget for enhver smag og pengepung. Priserne starter ved 25.000 kroner for en timeshare ferielejlighed på Kalvehave Havnevej til knap 3,5 millioner kroner for et fantastisk smukt stråtækt træsommerhus i Stege på en stor skovgrund bare 200 meter fra den fineste badestrand på Ulvshale Strand.

Kilde: Arbejdernes Landsbank og Boligsiden.dk

Fakta: Sådan har vi regnet

Der er regnet på en fuld finansiering af sommerhuset fordelt på 60 pct. realkreditlån og 40 pct. banklån. Dog er der antaget, at der er en udbetaling, der dækker de faste omkostninger i forbindelse med optagelsen af lånene. Realkreditlånet er et fastforrentet 30-årigt lån med afdrag. Banklånet er afdrages over de første 10 år.