Et sjældent fænomen er dukket op i Boligsidens prisstatistik. På Bornholm betaler køberne nu i gennemsnit merpris frem for at få et afslag i prisen, når de køber sommerhus. Hør en af de lokale ejendomsmæglere fortælle om, hvordan budrunder er blevet hverdagskost ved sommerhushandler på solskinsøen.
”Bornholm, Bornholm, Bornholm. Du min dejlige ferieø…..”
Mange kan nynne med på de velkendte ord fra Bornholmervalsen, og måske endda genkalde sig klangen fra Ib Mossins stemme i filmen ’Far til Ferie på Bornholm’. Ligesom mange har stået forventningsfulde i starten af en TV 2-koncert og vugget frem og tilbage, indtil Steffen Brandt og Co. har indtaget scenen til tonerne af netop denne sang.
Igennem de seneste år er der formentlig også mange, der i bedste feriestemning har nynnet de velkendte strofer for sig selv i bilen eller på færgen på vej til Bornholm. For solskinsøen i Østersøen er blevet et mere og mere populært sted at købe sommerhus. Det var det allerede før corona, men i løbet af det seneste år har sommerhusmarkedet udviklet sig næsten eksplosivt på Bornholm.
Nye tal fra Boligsidens Markedsindeks viser nemlig en interessant tendens.
”Når vi kigger på størrelsen af det gennemsnitlige nedslag i pris, som der traditionelt gives ved sommerhushandler, var den procentdel negativ på Bornholm i februar. Det betyder, at i stedet for at få et vist beløb skåret af udbudsprisen, betaler køberne i gennemsnit nu mere end udbudsprisen, når de køber sommerhuse på Bornholm,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.
Nedslag er blevet til overbud
I februar landede det gennemsnitlige nedslag for sommerhushandler på Bornholm således på -0,4 procent. Det samme skete tilbage i august 2020, hvor andelen dengang lød på -0,6 procent.
Det er de eneste to gange, det er sket på Bornholm i den tid, hvor Boligsiden har ført statistik. Og det er desuden kun sket enkelte andre gange i de øvrige dele af landet.
”Normalt fører vi statistik over de samlede nedslag, fordi der som oftest er gennemsnitlige afslag i prisen. Men nu har vi en ny virkelighed på Bornholm, og det er bemærkelsesværdigt,” siger Birgit Daetz.
Her er overbud blevet en fast del af hverdagen på sommerhusmarkedet. Det fortæller en af de lokale ejendomsmæglere på Bornholm, som Boligsiden har talt med.
”Jeg har været ejendomsmægler i 18 år, og jeg har aldrig oplevet et marked, som det vi ser nu. Rigtig mange af de sommerhuse vi får til salg i øjeblikket, er der med det samme tre-fire købere til, og de går næsten automatisk i budrunder. Det har vi set igennem de seneste måneder, og jeg tror også, at vi kommer til at se det i de kommende måneder,” fortæller Peter Jensen, der er ejendomsmægler og daglig leder af Danbolig Nexø, der har butikker i både Rønne og Nexø.
”Rigtig mange købere er gået glip af tidligere sommerhushandler, så de byder på de nye sager med det samme og også jævnligt uden at have set sommerhuset. Jeg har netop solgt et sommerhus til købere, der bare gerne ville vide, hvor langt der var til vandet, og med oplysningen om at der var fem minutter i bil, blev det solgt ubeset til dem,” fortsætter Peter Jensen.
Ekstra skub i feriedrømmene under corona
Ifølge den lokale ejendomsmægler er der flere faktorer, der har skabt den ekstraordinære situation.
”Særligt igennem de sidste fem-seks år har vi oplevet en stigende interesse for køb af sommerhuse på Bornholm. For det første har vi fået Molslinjen med helt andre færgepriser end hidtil, som gør det billigere for folk at komme herover. Folkemødet har selvfølgelig også skabt en vis hype omkring Bornholm, ligesom vi har fået flere gourmetrestauranter, der tiltrækker et andet publikum end tidligere,” fortæller Peter Jensen og tilføjer:
”Derfor sælger vi også flere af de dyre sommerhuse. Og så er der ingen tvivl om, at under corona, hvor folk ikke har kunnet komme på ferie, er interessen for øen bare vokset endnu mere. Også i takt med at der er flere, der gerne vil investere de midler, som de har stående i banken.”
Ifølge Peter Jensen er det især købere fra Sjælland og særligt den nordlige del af Sjælland, der har fået smag for bornholmerlivet.
”Vi har selvfølgelig også bornholmere, der køber sommerhus, men andelen af folk udefra – og særligt fra Sjælland er blevet større. For få år siden havde vi svært ved at sælge sommerhuse til over to millioner kroner, men det er hverdagskost i dag. Også sommerhuse til tre eller fire millioner kroner.”
Mindre kan også gøre det
Hverdagen lige nu er ensbetydende med en fuldt booket kalender for den lokale ejendomsmægler.
”Tidligere var sommerhuse noget, der i høj grad gik i arv i familierne her på Bornholm. Men lige nu øjner flere bornholmere en god pris, og derfor er der også flere, der gerne vil sælge. Samtidig har vi mange købere, der gerne vil have besked, når der kommer nye sommerhuse til salg. Så vi har rigeligt at se til, og tingene går rigtig, rigtig stærkt,” forklarer Peter Jensen.
Det er med andre ord gode tider for ejendomsmæglerne på øen i søen. Men mindre kan også gøre det, fortæller Danbolig-mægleren.
”Vores opgave er selvfølgelig at sikre det bedste salg for sælgeren, og det gør vi. Men personligt ville jeg ikke have noget imod, at der kom lidt mere balance i tingene. Udover at det selvfølgelig er kedeligt at skulle skuffe mange købere hver dag, vil det heller ikke gøre noget, hvis tingene skete i et lidt mere afdæmpet tempo. Det er lige til den gode side for tiden,” konstaterer Peter Jensen.
Det er i øvrigt ikke kun på Bornholm, der er gang i budrunderne. Tal fra Boligsiden viser, at andelen af boliger solgt på overbud var rekordhøje for både huse, ejerlejligheder og sommerhuse i februar 2021.