Sommerhusmarkedet i vinterdvale

Foto: Boligsiden

Vintersøvnen har indfundet sig på sommerhusmarkedet. Boligsiden.dk tager en status på sommerhusene, mens vi venter på foråret.

I vintersæsonen er det ikke bare sommerhusejerne, der går i hi, lukker sommerhusene ned og venter på, at lunere vinde skal blæse ind over landet. Sommerhusmarkedet går også i dvale, og mens handelsaktiviteten falder, gør salgspriserne og udbuddet det samme, mens salgstiden og nedslaget stiger.

Udbud og priser under sidste års niveau

Både udbuddet af sommerhuse til salg og salgspriser ligger normalt lavt i januar, men i år kan hverken udbud eller salgspriser matche niveauet fra januar 2014. Udbuddet af sommerhuse til salg lå i januar i år 2,9 procent under niveauet i januar 2014, og salgspriserne lå 3,1 procent under niveauet fra sidste år. I januar var der 11.572 sommerhuse til salg til salgspriser, der i gennemsnit lå på 13.323 kroner pr. kvadratmeter.

Helårsboligerne har også oplevet et fald i udbuddet; til gengæld er salgspriserne på både ejerlejligheder, villaer og rækkehuse steget markant sammenlignet med januar 2014.

Hurtigere salg og mindre nedslag end i 2014

Selvom både salgstid og nedslag steg fra december 2014 til januar 2015, så er der her sket en stor udvikling på sommerhusmarkedet det seneste år.

Sammenlignet med januar 2014, lå salgstiden i år 7,1 procent under niveau, så det gik altså markant hurtigere at få solgt et sommerhus i januar i år. Her var den gennemsnitlige salgstid på 291 dage.

Sommerhusejerne giver også markant mindre rabatter på købet sammenlignet med januar sidste år. I år var der 1.243 kroner at hente pr. kvadratmeter, og det er 9 procent mindre end for et år siden.

”Selvom salgspriserne er lave, så er der mange andre lyspunkter at spore på sommerhusmarkedet. Især er det værd at bide mærke i, at der blev solgt ca. 17 procent flere sommerhuse i 2014 end der i gennemsnit gjorde de fire foregående år. Samtidig er den faldende salgstid og faldende nedslag et tegn på, at vindene måske kan vende for priserne også. Vi kan i hvert fald konkludere, at der er øget aktivitet på sommerhusmarkedet, og hvis det fortsætter, kan det komme til at påvirke salgspriserne positivt”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Sommerhusmarkedet netop nu

Af de over 11.000 sommerhuse, der er til salg netop nu, har knap halvdelen en udbudspris på en million kroner eller mindre. 150 sommerhuse er til salg for 300.000 kroner eller mindre.

Mere end halvdelen af alle sommerhuse til salg har brændeovn eller pejs, og 3.200 har en garage eller en carport. Godt 350 af de sommerhuse, der er til salg, er bygget i år 1900 eller før.

Er du interesseret i at bygge dit eget sommerhus, er der 63 fritidsgrunde til salg.

Find mere om