Sommerhus eller charterferie?

Foto: Boligsiden

I dag koster et sommerhus det samme som to charterferier koster for en hel familie. Det er én charterferie mindre end for syv år siden, da prisen på sommerhuse toppede, viser analyse fra Boligsiden.dk og Arbejdernes Landsbank.

Når sommerferien skal bookes, står valget ofte mellem sommerhus eller charterferie i de danske familier. Og valget er ikke blevet nemmere efter at prisen på sommerhuse er faldet markant.

I store træk kan man regne med, at man for den samme pris kan have et sommerhus året rundt eller tage på to charterferier for en hel familie. Sammenlignet med for syv år siden, er prisen faldet med mere end en hel charterferie.

Omkostningerne er blevet mindre

På grund af de faldende sommerhuspriser er de årlige omkostninger ved at have sommerhus også faldet markant.

“På syv år er det rundt regnet blevet 30.000 kroner billigere at være sommerhusejer. Renteudgifter og boligskatter beløber sig i dag til 45.000 kroner årligt på et typisk sommerhus. Og det vel at mærke med et fastforrentet realkreditlån. I 2007 var tallet oppe på 75.000 kroner hvert år, eller godt og vel tre charterferier”, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Rentefald har stor betydning for den årlige udgift

Der er flere årsager til, at sommerhusene er blevet så meget billigere. Salgsprisen på et sommerhus er rundt regnet faldet 25 procent svarende til en besparelse på ca. 350.000 kroner. De samlede udgifter ved at have et sommerhus er dog faldet med næsten 40 procent – altså endnu mere end huspriserne er faldet.

“Det yderligere fald i udgiften ved at købe sommerhus skyldes, at boligrenterne næsten er halveret. Renten på et 30-årigt fastforrentet boliglån var i 2007 tæt på 6 procent, hvor den i dag er tæt på 3 procent” siger Lone Kjærgaard, der er cheføkonom ved Arbejdernes Landsbank. ”Dertil kommer, at renten på banklånet også er faldet”, fortsætter hun.

Der er yderligere penge at spare, hvis man går efter de allerbilligste sommerhuse. “Ser man på Boligsiden.dk, er der netop nu 73 sommerhuse og ferieboliger til salg for under 250.000 kroner, og flere af dem ligger endda tæt på vandet. Der er mange muligheder for at gøre et sommerhuskup”, siger Birgit Daetz.

Find mere om