Solen skinner på sommerhuskøberne

Foto: Boligsiden

Priserne er stadig lave og du får et pænt nedslag, når du køber sommerhus. Det får sommerhuskøberne til at slå hurtigere til. Nye tal fra Boligsidens Markedsindeks tager temperaturen på sommerhusmarkedet i juli.

Solen har været ekstra gavmild med strålerne denne sommer. Det har fået mange til at fortryde turen til regnvåde Italien og i stedet drømme sig til et sommerhus i Danmark. Er sommerhus kommet på din ønskeliste, så kan du glæde dig over, at priserne stadig er lave, og at du kan forvente en pæn rabat, når du køber.

I juli måned blev sommerhusene i gennemsnit solgt for 13.667 kroner pr. kvadratmeter. Det svarer til, at et sommerhus på 80 kvadratmeter sælges for 1,1 million kroner. Og priserne har været faldende det seneste år. Siden juli 2013 er priserne faldet med 1,5 procent, og bare den seneste måned faldt priserne med 0,8 procent.

Sammen med de gunstige renteforhold betyder prisfaldet, at du kan have et sommerhus for samme pris om året, som to charterferier koster. I år ville mange nok gerne have byttet mindst en af charterferierne for en ferie i eget sommerhus ved Vesterhavet.

88.000 kroner i rabat

I juli måned gav sælgerne mere i rabat på sommerhushandlerne end de havde gjort måneden før. Nedslaget steg med 2,1 procent, og det betød, at der blev givet 1.103 kroner i nedslag pr. kvadratmeter, hvilket svarer til en kontant rabat på 88.000 kroner på sommerhuset på 80 kvadratmeter. Nedslagene er dog skrumpet siden juli 2013.

”Nedslagene er faldet med 7,8 procent siden sidste år. Der bliver altså givet mindre rabat nu end der blev givet til dem, der købte sommerhus sidste sommer. Når det så er sagt, så er salgspriserne stadig lavere end sidste år, og den mindre rabat kan skyldes, at sælgerne i forvejen har sat prisen ned”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Hvert fjerde sommerhus sælges på 30 dage

Det seneste år er sommerhusene blevet solgt hurtigere og hurtigere, og salgstiden er faldet med næsten 13 procent. Men træerne vokser ikke ind i himlen. Det gennemsnitlige sommerhussalg tager nemlig 271 dag – altså små 9 måneder.

Heldigvis er der sommerhuse, der trækker godt ned i den statistik. Hvert fjerde sommerhus blev nemlig solgt på bare 30 dage i juli måned. Hver andet sommerhus blev solgt på 86 dage. Det er altså de langsomst sælgende sommerhuse, der trækker i bremsen og giver sommerhusene et ry som dem, der ligger til salg meget længe.

Mange sommerhuse at vælge imellem

Som køber får man ikke bare sommerhuset til en god pris i år. Der er også mange at vælge imellem. Udbuddet er steget knap 3 procent siden sidste år, og der er netop nu ca. 13.500 sommerhuse til salg på Boligsiden.dk. Af dem koster godt 900 under en halv million kroner.

Fakta om sommerhuspriserne i juli:

  • Gennemsnitlig salgspris: 13.667 kroner pr. kvadratmeter
  • Billigste sommerhusområde: Region Sjælland (11.458 kroner pr. kvadratmeter)
  • Gennemsnitligt nedslag: 1.103 kroner pr. kvadratmeter
  • Største nedslag: Region Syddanmark (1.486 kroner pr. kvadratmeter)