Sønderjyske huskøbere går efter større villaer

Huspriser og renter er nu nede i et niveau, hvor de syd – og sønderjyske boligkøbere køber ’opad’, for der skal flere kvadratmeter til familien. Samtidig ligger huspriserne helt stabilt.

Drømmen om den danske gennemsnitsvilla på 140 kvadratmeter lever for mange i bedste velgående. Imidlertid er boligpriserne nu kommet så langt ned – og renten lige så – at boligkøberne har fundet ud af, at det er mere end realistisk at købe et større hus.

Tal fra Boligsiden.dk viser, at parcelhuset siden foråret har haft vokseværk. Hvor den gennemsnitlige villa, der blev solgt i marts måned, var på 135 kvadratmeter, er den i dag vokset til godt 150 kvadratmeter.

”Salgspriserne nåede i foråret ned i et niveau omkring 1,1 mio. kr. i gennemsnit i Syd- og Sønderjylland. Siden er de steget, så husene i dag bliver solgt til omkring 1,2 mio. kr. Men samtidig er de solgte huse også blevet større”, fortæller Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.

Udbudspriser ligger fast

Logikken er, at når der sælges større huse, så stiger den gennemsnitlige salgspris også. Alligevel ligger priserne nu helt stabilt. Det understøttes af Boligsidens udbudstal. De viser nemlig, at udbudspriserne i Syd – og Sønderjylland stort set ikke har rokket sig i de seneste 12 måneder.

”Kvadratmeterprisen svinger kun med 2-300 kroner siden oktober i fjor og ligger i dag på godt og vel 11.500 kroner. Ser man på udbudsprisen på villaerne, ligger denne næsten nagelfast på 1,8 mio. kr. i perioden”, siger Birgit Daetz.

Gang i salget

Og salget går tilsyneladende godt; siden december i fjor er den gennemsnitlige liggetid, den tid boligerne på Boligsiden.dk har stået til salg, faldet med to måneder i Syd- og Sønderjylland.

”Liggetiden på de udbudte boliger falder blandt andet fordi der sættes nye flere huse til salg. Siden december i fjor er udbuddet af villaer i Syd- og Sønderjylland således steget med 9 pct., så der i dag er 5.800 villaer og rækkehuse til salg. Ser man på salgstiden, tager det i gennemsnit syv måneder at sælge villaen, mens tallet på landsplan er godt otte måneder”, siger Birgit Daetz og slutter:

”Konklusionen er, at husmarkedet har det udmærket i Syd- og Sønderjylland. Priserne er helt stabile, køberne vælger i større grad flere kvadratmeter, og de har mere at vælge imellem, og alligevel falder liggetiderne. Det er en god historie – for boligmarkedet og for den hjemlige økonomi.”

Find mere om