Se kortet: Her har årets boligsalg allerede trumfet hele 2019

Foto: Boligsiden.

Blot 10 måneder inde i 2020 har boligsalget sat rekord for årtiet. Og det er især mange af landets kystnære kommuner, der har toppet niveauet fra sidste år, viser nye tal fra Boligsiden.

I sidste uge blev salgsrekorden fra 2019 slået, da det samlede boligsalg i Danmark nåede op over 88.000 solgte boliger. Det skete ved udgangen af oktober – altså blot 10 måneder inde i 2020.

Splitter vi resultatet op på kommuneniveau, viser de overordnede tal, at antallet af solgte boliger i de første 10 måneder af 2020 er højere end det samlede årsresultat for 2019 i 52 kommuner, imens resultatet for 2020 indtil videre ikke overgår 2019 i de resterende 46 kommuner.

Kortet herunder viser tydeligt, hvor kommunerne med en stigende handelsaktivitet ligger placeret i landet, og tendensen er klar.

”Langt de fleste kommuner med stigende handelsaktivitet er kystnære kommuner, som ligger tættest på vandet. En af forklaringerne er, at det selvfølgelig også er i disse kommuner, vi finder mange sommerhusområder, hvor der i år er solgt usædvanlig mange sommerhuse. Det medvirker til at trække det samlede boligsalg ekstra meget op i de kommuner,” siger Birgit Daetz,

Hussalget trækker også op

Ser vi på de kommuner med de største stigninger i boligsalget, finder vi da også kommuner som Samsø, Langeland og Syddjurs, der er typiske sommerhusområder.

”Med til billedet hører også, at der i flere kommuner er solgt mange villaer og rækkehuse med flexboligtilladelse, så de kan bruges som sommerhus,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”Og så må vi ikke glemme, at det almindelige hussalg er steget voldsomt mange steder. Isoleret set er der tale om en stigning i salget i 90 kommuner, når vi sammenligner handelsaktiviteten for villaer og rækkehuse i årets første tre kvartaler med samme periode sidste år.”

Fra en rekord til den næste

Flere af de kommuner, der indtil videre ikke har nået samme niveau for boligsalget som sidste år er flere af omegnskommunerne til København, flere af landets største byer samt flere af de midtjyske kommuner, der også traditionelt set er populære områder at købe hus i. Og det er der ifølge Birgit Daetz også en god forklaring på.

”Vi skal huske på, at sidste år også var et rekordår, og at udgangspunktet for disse kommuner har været en rigtig høj handelsaktivitet i 2019 netop fordi, det længe har været eftertragtede områder. Der skal altså her sælges ekstra mange huse for at nå sidste års niveau,” forklarer Birgit Daetz.

I mange af disse kommuner er der da heller ikke langt igen før sidste års niveau er nået. Eksempelvis er der i Horsens solgt 1.345 boliger i 2020 målt op imod et resultat på 1.402 solgte boliger i hele 2019. Der mangler dermed kun at bliver solgt 57 boliger for at nå sidste års niveau. Og det kan vel at mærke både være huse, lejligheder, sommerhuse eller nogle af de øvrige boligtyper.

(I opgørelsen indgår alle boligtyperne: villa, rækkehus, fritidsbolig, helårsgrund, fritidsgrund, villalejlighed, land- og lystejendom, andelsbolig og kolonihaver. Kilde: Boligsiden.)

Find mere om