Salget af flexboliger er steget markant i årets første måneder

Foto: Boligsiden

I takt med et stigende salg af sommerhuse er der også sket en markant stigning i antallet af solgte flexboliger. Det viser nye tal fra Boligsiden.

Markedet for sommerhuse gløder, og der er rift om de eftertragtede ferieboliger. Og succesen lader til at smitte positivt af på en anden type af boliger, nemlig flexboligerne.

Ifølge en ny opgørelse fra Boligsiden er der i hvert fald sket en stor stigning i antallet af solgte flexboliger i løbet af årets fire første måneder sammenlignet med samme periode sidste år.

Konkret er der til og med april måned solgt 542 flexboliger, hvilket skal måles op imod 449 solgte i samme periode sidste år. En stigning svarende til 21 procent.

”Udbuddet af klassiske sommerhuse er i øjeblikket rekordlavt, og det ser ikke ud til at ændre sig lige foreløbig. Derfor giver det også rigtig god mening, at vi ser denne stigning i antallet af solgte flexboliger, som er en god mulighed for at få en bolig i eller tæt på sommerhusområderne og ofte til lidt færre penge,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Det fleksible hus

En flexbolig er et helårshus, hvor bopælspligten er ophævet, så man kan bruge huset præcis ligesom et sommerhus – eller som et helårshus. Du afgør med andre ord selv, hvor meget tid, du vil tilbringe i huset og på hvilken tid af året.

I forhold til det praktiske er en flexbolig registreret som helårsbolig i BBR. Det er hver enkelt kommune, der kan give tilladelsen til, at boligen må benyttes som flexbolig. Og det er en tilladelse, der følger huset og ikke dig som ejer.

Har kommunen udstedt en flexboligtilladelse, er der altså mulighed for kun at benytte huset lejlighedsvis. Og kombineret med en ofte lavere pris, kan flexboligen fungere som bolig nummer to for mange købere.

Et populært alternativ

Ser vi nærmere på de nye tal, og hvor i Danmark der især bliver solgt flexboliger, er det Lolland, der placerer sig på førstepladsen med i alt 71 solgte huse til og med april måned i år. Det er det højeste antal solgte i samme periode i de seneste fem år og en pæn stigning i forhold til sidste år, hvor der blev solgt 52 flexboliger i samme periode.

Men også kommuner som Bornholm, Vordingborg og Frederikshavn følger godt med.

”Bornholm er et af de steder, hvor salget af sommerhuse generelt steg i løbet af sidste år, og på det seneste er priserne også fulgt med i samme retning. I forbindelse med den øgede efterspørgsel er det derfor naturligt, at køberne også begynder at se på alternativet i form af flexboligen,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”I takt med det generelt lave udbud, bliver flexboligen også en mulighed, som ejendomsmæglerne i stigende grad kan fremhæve over for potentielle købere. Og derved bliver flere købere ganske enkelt opmærksomme på denne form for boliger, hvilket også kan være en del af forklaringen bag det stigende salg.”

I disse kommuner er der solgt flest flexboliger i perioden januar-april:

Kommune20162017201820192020
Lolland3840575271
Bornholm2055435062
Vordingborg2926374256
Frederikshavn1422393341
Langeland2839403840
Guldborgsund2622303034
Lemvig1314222730
Hele landet261365431449542

(Tabellen viser antallet af solgte flexboliger i perioden januar til april i de pågældende år. En flexbolig er her defineret som en bolig, der er annonceret på Boligsiden med såkaldt dobbeltannoncering i kategorierne villa/fritidsbolig eller fritidsbolig/villa. Der er kun medregnet kommuner, hvor der har været minimum 10 handler i den undersøgte periode. Kilde: Boligsiden)

Find mere om