Salget af ejerlejligheder er faldet 17 procent på to år

Foto: Boligsiden.

Salget af ejerlejligheder følger fortsat den nedadgående kurve. I første halvår lå antallet af handler syv procent under sidste års niveau, og i forhold til 2017 er der tale om en nedgang på 17 procent, viser nye tal fra Boligsiden.

Mens hus- og sommerhussalget buldrer derudad, ser det noget anderledes ud på markedet for ejerlejligheder, hvor nye halvårstal fra Boligsiden viser, at der i løbet af årets første seks måneder er blevet handlet i alt 4.667 ejerlejligheder i Danmark.

Det betyder, at salget ligger syv procent under sidste års niveau, hvor der blev lukket 4.909 handler. Og skuer vi blot to år tilbage til første halvår 2017, er der tale om en nedgang i handlen på 17 procent.

”Handelstallene for første halvår i år ligger på et niveau, der betyder, at vi skal helt tilbage til 2014 for at finde et lavere antal handler for perioden. Det bliver jævnligt diskuteret, hvorvidt udviklingen på markedet for ejerlejligheder er sund eller det modsatte. Men uanset hvordan man vender og drejer det, er en opbremsning i salget en indiskutabelt positiv ting, hvis målet er at undgå overophedede priser, som netop har været frygten, siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Hun peger på indførelsen af mere restriktive låneregler på det københavnske marked som den primære årsag til, at salgstallene ligger under sidste års niveau i fem ud af de seneste seks måneder.

”Når priserne er høje, og det bliver sværere at optage store realkreditlån, daler handelsaktiviteten. Det betyder samtidig, at man som sælger må nedjustere sine forventninger til en salgspris, hvis man gerne vil sælge hurtigt, og det halter det nok lidt med,” siger Birgit Daetz.

Fald i købesummen

Boligpriserne er over en bred kam steget betragteligt henover de seneste år. Særligt i de store byer har priserne fået et løft i tiden efter rentefaldet i begyndelsen af 2015.

”Udviklingen i ejerlejlighedspriserne har dog artet sig en smule anderledes end på det øvrige boligmarked, i det de er bremset op. Og derfor ser vi, at også den samlede købesum for samtlige handler af ejerlejligheder i første halvår ligger under sidste års niveau,” siger Birgit Daetz.

I år er der solgt ejerlejligheder for 12 milliarder kroner i første halvår, mens købesummen sidste år var en milliard kroner højere svarende til et fald på 7,2 procent.

Salget af ejerlejligheder i København og Aarhus:

  • I Københavns Kommune blev der fra januar til og med juni måned solgt 2.725 ejerlejligheder. Til sammenligning blev der i samme periode sidste år solgt 3.002 styks. Det er et fald i salget på 9,2 procent.
  • Salgstallet for ejerlejligheder i Aarhus Kommune i første halvår 2019 lyder på 934 handler. Sidste år blev der i alt lukket 1.002 handler i perioden. Nedgangen i salget ligger dermed på 6,8 procent, som er en anelse under landsgennemsnittet på 7,1 procent.
Find mere om