Ejendomsmæglerne sælger omkring 600 andelsboliger hver måned. København og Frederiksberg tegner sig for to ud af tre salg. Det viser en statistik fra www.boligsiden.dk.
Handel med andelsboliger er blevet en stor del af ejendomsmæglernes forretning inden for de seneste knap fem år. Ifølge tal fra www.boligsiden.dk er handlen mangedoblet siden starten af 2008, og udviklingen har især været gunstig for ejendomsmæglerne i Frederiksberg og Københavns kommuner.
På landsplan er salget alene de seneste to år næsten fordoblet. Hvor der i 3. kvartal 2010 blev solgt omkring 1.000 andelsboliger, ligger salget i samme kvartal i år på over 1.800 boliger. Altså flere end 600 handler med andelsboliger per måned.
Kræver professionel hjælp til salget
”Det er blandt andet forbedrede lånemuligheder for andelsbolighaverne, som blev indført ved indgangen til 2005, der er årsagen. De var med til, at priserne pludselig steg – i mange tilfælde med flere hundrede procent. Dermed blev det også sværere at afhænde sin andelsbolig via de traditionelle ventelister internt i foreningen eller via et opslag i Brugsen. I stedet har andelshaverne indset, at de skulle have professionel hjælp til salget og er i stigende omfang gået til ejendomsmæglerne”, forklarer Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
Tendensen er tydeligst i hovedstaden, hvor halvdelen af landets 200.000 andelsboliger findes. Her udgør salget knap 400 boliger om måneden, hvilket svarer til 66 pct. af den samlede handel med andelsboliger gennem ejendomsmæglere.
Andelsbolig er indgang til markedet
”Der handles forholdsmæssigt flere boliger i hovedstaden. Det hænger sammen med, at der er mere gang i boligmarkedet i København end i resten af landet. Måske lige med Aarhus som undtagelsen. Der er rift om lejlighederne i hovedstaden, og hvor boligkøberne andre steder i Danmark måske foretrækker en ejerbolig, ser københavnerne lidt anderledes på tingene”, siger Birgit Daetz og slutter:
”Det kan ofte være nemmere at komme ind på markedet via en andelsbolig. Mange vælger andelsboligerne med et lavt indskud og en høj månedlig ydelse – fordi banken måske er mere villig til at låne ud, når risikoen er lille.”