Salg af lejligheder nærmer sig salg af huse

For 25 år siden blev der solgt fire huse, hver gang der blev solgt én lejlighed, men de seneste år er salget af de to boligtyper begyndt at nærme sig hinanden.

Salget af huse har altid domineret boligmarkedet, men i takt med at de store byer er blevet større, fylder salget af ejerlejligheder en større og større del af markedet.

Nye tal fra Boligsiden.dk viser, at der i 1992 blev solgt fire huse hver gang, der blev solgt én lejlighed. Sidste år var det tal faldet til omkring to huse per solgte lejlighed.

”I starten var ejerlejligheder et fænomen, der mest af alt eksisterede i København og til dels i Aarhus. Siden kom andre studiebyer som Odense, Aalborg, Esbjerg og Roskilde med på trenden, og på det seneste har vi så set, at lejligheder også er blevet et hit i mellemstore byer som Horsens, Vejle, Silkeborg og Fredericia,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

LÆS OGSÅ: Ny tendens: Flere flytter i lejlighed i provinsen

Tendensen er fortsat i 2017

I 2017 er tendensen fra de seneste år fortsat. Foreløbig er der i år solgt 27.575 villa og rækkehuse i Danmark, mens der er solgt 11.982 lejligheder. Det betyder, at der bliver solgt 2,3 huse hver gang, der bliver solgt én lejlighed.

”Der kom et dyk for begge boligtyper i forbindelse med finanskrisen, og det interessante er, at mens salget af huse nu er på samme niveau som dengang, så er salget af lejligheder væsentligt højere. Det er et tegn på, at der er stor tro på, at priserne på ejerlejligheder vil blive ved med at stige, men det skyldes også, at når børnene flyver fra reden, vælger flere par i dag at flytte i lejlighed i byen frem for at blive boende i et hus, der er blevet for stort,” påpeger Birgit Daetz.

I første halvår af 2017 blev der solgt næsten dobbelt så mange lejligheder i Danmark som i første halvår af 2012. I samme periode er salget af huse ”blot” steget 60 procent.