Prisnedslagene skrumper yderligere

Foto: Boligsiden

April-tal fra Boligsidens Markedsindeks afslører, at der bliver mindre og mindre at forhandle om, når der handles hus.

Med stigende priser følger faldende prisnedslag. Set på landsplan er priserne steget på både villaer, rækkehuse, ejerlejligheder og fritidshuse sammenlignet med sidste år. Det smitter også af på prisnedslagene.

”Lige nu sker der et skred for villaerne og rækkehusene. På landsplan er prisnedslagene faldet godt 14 procent siden sidste år og knap 3 procent bare fra marts til april”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

På årsbasis er det Hovedstaden, der er rykket fra på villa- og rækkehusområdet. Her er nedslagene skrumpet med knap 22 procent siden sidste år. Men i kroner og øre ligger Hovedstaden stadig på landets højeste niveau, nemlig med 968 kr. nedslag pr. kvadratmeter. Det betyder, at der i praksis stadig skæres knap 150.000 kr. af prisen på københavnske villaer.

Skræl 100.000 kr. af i gennemsnit

På landsplan får man nu gennemsnitligt 703 kr. i nedslag pr. kvadratmeter. Det svarer til, at man kan forvente at skrælle godt 100.000 kr. af prisen. Så selvom prisnedslagene er blevet markant mindre er de altså langt fra forsvundet helt. Der er stadig noget at forhandle om, når der handles hus. Med mindre man hører til de 20 procent, der køber hus til prisen eller over.

Med de mindre nedslag følger nemlig også en større andel af huse, der sælges til eller over prisen. Hvert femte hus solgt uden prisnedslag, og i de tre første måneder af 2013 blev knap 150 villaer og rækkehuse solgt over udbudsprisen. Og det er vel at mærke ikke småbeløb, der lægges oveni: I første kvartal af 2013 blev der i gennemsnit lagt 130.000 kr. oven i prisen, når huset blev solgt på overbud.

Året der gik i nedslagsland

Sammenlignet med sidste år, er nedslagene blevet mindre over hele linjen: villaer, rækkehuse, ejerlejligheder og fritidshuse har alle oplevet mindre nedslag. Lejlighederne lægger sig i front med nedslag, der er skrumpet over 32 procent siden sidste år. For villaer og rækkehuse er nedslaget som nævnt blevet godt 14 procent mindre, og sommerhusene barberer nu knap 12 procent mindre af end sidste år.

Dér, hvor sælgerne har skruet bissen mest på, er på ejerlejligheder i Region Hovedstaden. Her gives der i dag næsten 40 procent mindre nedslag i dag sammenlignet med sidste år.

Mindst forskel er der på villaer og rækkehuse i Nordjylland – her ligger nedslagene stort set på niveau med sidste år.

Kun for sommerhuse i Region Nordjylland og Syddanmark er nedslagene blevet større end sidste år. Her er de steget henholdsvis 4 og 11 procent.